Thuiswerk drijft verkoop IT-hardware in Europa

De volumeverkoop van pc’s via de grootste distributeurs van West-Europa steeg in de eerste drie weken van maart met 38 procent op jaarbasis, nu bedrijven massaal overstappen op thuiswerk als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Ook de vraag naar AV-materiaal voor conference calls ging er flink op vooruit.

De vraag naar laptops steeg in de eerste drie weken van maart zelfs met 51 procent, terwijl de desktopverkoop er met 9 procent op vooruit ging ten opzichte van vorig jaar. De cijfers zijn afkomstig van marktonderzoeksbureau Context.

De stijging lijkt intuïtief toe te wijzen aan de plotse toename in thuiswerk als gevolg van de coronacrisis, en de cijfers ondersteunen dat. De groei is met name voelbaar in de verkoop van zakelijke hardware. De verkoop van zakelijke laptops steeg met 56 procent, tegenover 44 procent voor consumentenlaptops. Bij de desktops zat de groei zelfs uitsluitend in het zakelijke segment. Dat ging er met 16 procent op vooruit.

Italië op kop

De groei in laptopverkoop wordt geleid door Italië, dat in Europa als eerste en ook het hardst werd getroffen door het coronavirus. Sinds het land strikte maatregelen (waaronder thuiswerk) invoerde om de verspreiding te vertragen, steeg de verkoop van laptops met 110,3 procent.

In Nederland steeg de laptopverkoop in de eerste drie weken van maart met 35,2 procent. We vroegen Context ook cijfers voor de verkoop van laptops in België, maar die kon het onderzoeksbureau niet leveren.

Uit eerdere cijfers blijkt wel dat de vraag naar AV-materiaal, zoals headsets en microfoons, in ons land jaar op jaar met 108 procent is toegenomen in de periode van half januari tot half maart. Italië noteerde hier opnieuw de sterkste stijging, met een groeipercentage van 292 procent.

Een aantal andere categorieën die de voorbije weken opvallende regionale omzetcijfers hebben geboekt, hebben ook een sterke thuiswerkhoek. Denk daarbij aan SSD’s (16%), telefonie- en conferentiesystemen (17%) en VoIP-accessoires (16%).

Tijdelijke groei

Context verwacht dat de sterke groeipercentages tijdelijk zijn, maar sluit niet uit dat er ook een effect op langere termijn zichtbaar zal zijn. “De huidige crisis jheeft bij veel organisaties waarschijnlijk het besef vergroot van de economische noodzaak om degelijke digitale oplossingen te bieden. Dit zal naar verwachting op langere termijn leiden tot meer investeringen op dit gebied”, zegt Marie-Christine Pygott, senior analist bij Context.

Het marktonderzoeksbureau waarschuwt ten slotte nog dat de sterke vraag naar thuiswerkmateriaal van de afgelopen weken, in de komende periode voor uitdagingen kan zorgen. De laptopvoorraad van distributeurs in verschillende West-Europese landen is ondertussen flink geslonken, terwijl inkomende leveringen in verschillende mate verstoord zijn door productie- en logistieke problemen. Dat is onder meer een gevolg van de strikte maatregelen die China heeft getroffen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.