Epson zet in op kleine ondernemingen met nieuwe EcoTank-printers

Epson lanceerde pas nieuwe printers gericht op kleine ondernemingen en thuiskantoren. Het gaat om EcoTank-printers die een iets grotere initiële investering belonen met veel goedkopere inkt die erg lang meegaat.

Epson maakt zijn EcoTank line-up verder geschikt voor zakelijk gebruik. Vorig jaar introduceerde de Japanse printerspecialist al monochrome printers voor kleine ondernemingen en thuiskantoren. Nu komen daar kleurentoestellen bij. Het gaat om de ET-5800, de ET-16000 en de ET-16650 in het A4-gamma, en de ET-15000 grootformaatprinter die overweg kan met vellen van maximaal 33 cm x 48 cm (grofweg A3).

Inkt en specificaties

Het EcoTank-gamma kenmerkt zich door zijn inkt-systeem. Epson werkt niet met cartridges maar met hervulbare inktreservoirs. In de doos zit telkens een volledige lading inkt en navulling koop je in flesjes. Die zijn veel goedkoper dan traditionele cartridges, wat de kost per pagina enorm drukt. Zo zijn EcoTank-printers ondanks hun hogere instapprijs op de lange termijn goedkoper budgetmodellen. Aanvankelijk richtte Epson zich met de toestellen uitsluitend op gezinnen, maar nu komen ook de kleine kantoren in het vizier.

De basistechnologie blijft dezelfde, maar verschillende details krijgen een zakelijk kantje. Zo kan je de toestellen laden met 500 vellen papier, printen ze iets sneller dan de meer consument-georiënteerde modellen (25 kleurenpagina’s per minuut versus 10 voor een instap-EcoTank), kunnen ze een hoger dagelijks printvolume aan en hebben ze naast een 2,4 GHz-netwerk ook een 5 GHz-netwerk aan boord.

Prijs en beschikbaarheid

De EcoTanks zelf zijn dus meer uit de kluiten gewassen dan hun consumentenbroertjes, maar het inktconcept blijft hetzelfde. Je vult deze toestellen met dezelfde flesjes die goed zijn voor 7.500 pagina’s in zwart-wit of 6.000 pagina’s in kleur. Flesjes kosten los ongeveer 15 euro. De toestellen zijn al op de markt vandaag. De adviesprijs varieert van 892,55 euro voor de ET-5800 tot 1.198,34 euro exclusief btw voor topmodel ET-16650.