Huawei lanceert P40 Pro: focus op camera en 5G moet Google doen vergeten

Tijdens een virtuele persconferentie heeft Huawei zijn nieuwe P40 Series-smartphones aan het publiek voorgesteld. De focus ligt, zoals we gewend zijn van de P-reeks, op de camerakwaliteiten, maar zijn die voldoende om het gebrek aan Google-diensten te vergeten?

De fabrikant lanceert in totaal drie nieuwe telefoons. De P40 is een instapmodel, terwijl de P40 Pro en P40 Pro+ als vlaggenschippen grotendeels dezelfde specificaties delen, met uitzondering van de camera’s. De nadruk tijdens de persconferentie, die vanwege de coronacrisis virtueel plaatsvond, lag met name op de camerakwaliteiten van de nieuwe smartphones

De Huawei P40 beschikt over drie camera’s: een primaire 50 MP-camera (f/1.9), een 16 MP ultrabreedhoeklens (17 mm, f/2.2) en een 8 MP telefotolens met 3x optische zoom (f/2.4). Huawei maakt voor de primaire camera opnieuw gebruik van de RYYB-sensor, die op de Huawei P30 Pro werd geïntroduceerd en de prestaties bij weinig licht significant verbetert. De sensor is met 1/1,28 inch zelfs groter dan die van de Samsung Galaxy S20 Ultra en gebruikt dezelfde techniek van pixel binning om in dit geval vier pixels tot één te combineren. Dat moet opnieuw de kwaliteit van foto’s in slechte lichtomstandigheden ten goede komen.

Vijf camera’s

Op de P40 wordt een ToF-sensor toegevoegd voor betere scherptediepte. Daarnaast krikt Huawei de resolutie van de ultrabreedhoeklens op naar 40 MP (18 mm, f/1.8) en die van de telefotolens naar 12 MP met 5x optische zoom en een RYYB-sensor (f/3.4). De P40 Pro+ duwt de optische zoom verder omhoog tot 10x (8 MP, f/4.4) en voegt nog een tweede telelens met 3x optische zoom toe, zodat je uitkomt op een totaal van vijf camera’s achteraan. De combinatie van twee telefotolenzen moet helpen om de kwaliteit bij gemiddelde tot verre afstand te verbeteren, en maakt tot 20x hybride zoom en 100x optische zoom mogelijk. Ook Samsung biedt vandaag 100x optische zoom op zijn Galaxy S20 Ultra.

Ook de camerasoftware werd onder handen genomen, met een AI die bijvoorbeeld de reflectie van een raam of ongewenste passanten uit je foto kan wegfilteren. Huawei spendeerde het grootste deel van zijn persconferentie aan de camera’s en lijkt opnieuw een berg werk te hebben verzet om zijn reputatie als voortrekker op vlak van smartphonefotografie te behouden. We hopen de nieuwe smartphones snel aan de tand te kunnen voelen en te vergelijken met de nieuwe Galaxy S20-reeks, om te ondervinden of dat ook is gelukt.

90 Hertz

Richard Yu, CEO van Huawei’s Consumer Business Group, toont zich tijdens de persconferentie bijzonder fier over het Quad Curve Display. In gewone mensentaal betekent dat dat het scherm niet alleen langs de linker- en rechterzijde zachtjes afloopt, maar ook langs de boven- en onderkant, zodat ja in theorie amper nog een bezel ziet.

Dat Quad Curve Display is overigens gereserveerd voor de 6,58 inch P40 Pro en Pro+. De 6,1 inch P40 heeft boven- en onderaan geen aflopen randen en moet het stellen met een lagere resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels, ten opzichte van 2.640 bij 2.100 pixels op de twee andere telefoons. Die beschikken ook over een hogere refresh rate van 90 Hz, ten opzichte van de klassieke 60 Hz op de gewone P40. Het opvoeren van de refresh rate is een nieuwe trend bij topsmartphones, hoewel Huawei nog niet zo ver gaat als de 120 Hz op Samsungs nieuwe Galaxy S20-reeks.

Huawei P40 Pro
Huawei P40 Pro

Infrarood

Nadat Samsung vorig jaar op de S10 en S10 Plus voor het eerst voor een perforatiegat in plaats van een notch koos om de frontcamera in het scherm weg te werken, doet Huawei dat nu met de P40-reeks voor het eerst ook. De frontcamera op de P40 Pro(+) telt 32 megapixel en ondersteunt 4K-video. Hij wordt aangevuld met een ToF-sensor voor betere bokeh in je selfies, en een infraroodsensor voor veiligere gezichtsherkenning, die ook in slechte lichtomstandigheden werkt. Dat werd oorspronkelijk op de Mate 20 Pro geïntroduceerd, maar vorig jaar nog niet naar de P30-reeks doorgetrokken.

De infraroodsensor wordt ook gebruikt voor een aantal handige trucjes die we opnieuw eerder al bij andere fabrikanten hebben gezien. Zo kan je met Smart Gesture Control scrollen door met je vinger voor de frontcamera te swipen of een screenshot maken door je vuist te ballen. Het scherm weet ook wanneer je er naar kijkt en blijft actief zolang het je blik detecteert.

Naast gezichtsherkenning tekent ook de vingerafdrukscanner onder het scherm present als biometrische beveiliging. Die zou opnieuw verder verbeterd moeten zijn, wat we hopelijk tijdens een review zelf ook kunnen bevestigen. Huawei spreekt zelf over een 30 procent grotere sensor, die ook zo’n 30 procent sneller is.

5G en eSIM

Kijken we onder de motorkap, dan vinden we de nieuwe Kirin 990-SoC terug, die in de Mate 30-reeks werd geïntroduceerd, en naast een cpu, gpu en npu ook een geïntegreerde 5G-modem aan boord heeft. De chipset belooft significante prestatieverbeteringen aan een lagere energiekost dankzij het 7nm+ EUV-procedé van TSMC.

De telefoons bieden naast de klassieke dualsim-optie ook ondersteuning voor eSIM. Daarmee sluit Huawei zich aan bij concurrenten Apple en Samsung, die de functionaliteit ondertussen ook in enkele van hun smartphones aanbieden. Een eSIM is virtueel, zodat je niet langer een fysiek kaartje nodig hebt. Dat biedt voordelen naar gebruiksgemak en flexibiliteit. Het vereist evenwel ook ondersteuning van je provider. In België biedt voorlopig alleen Orange de optie aan.

Met de ondersteuning van 5G en eSIM is de P40-reeks erg toekomstbestendig. Om het rijtje af te maken zijn de smartphones bovendien ook Wifi 6-compatibel.

40W draadloos laden

De P40 heeft een batterijcapaciteit van 3.800 mAh, terwijl dat bij de P40 Pro(+) werd opgekrikt tot 4.200 mAh. Ook de laadsnelheid verschilt: 22,5 watt versus 40 watt. De P40 Pro(+) kan die 40 watt bovendien ook draadloos leveren, wat tot nu toe ongezien is.

Een laatste verschil tussen de drie telefoons schuilt nog in de IP-rating. Voor de Pro(+) is dat IP68, wat betekent dat ze volledig kunnen worden ondergedompeld in water. De gewone P40 krijgt een IP53-rating, wat betekent dat hij alleen een regenbui kan doorstaan.

Huawei P40
Huawei P40

EMUI 10.1 zonder Google

Dit was Huawei’s derde grote presentatie van nieuwe producten, sinds het bedrijf in mei vorig jaar op de Amerikaanse ‘Entity List’ werd gezet. Daardoor kan het voorlopig geen zaken meer doen met partner Google voor nieuwe producten. Het was nu pas de eerste keer dat dat ook echt bij naam werd genoemd.

“De voorbije tien jaar hadden we een partnership met Google en werkten we met Google Mobile Services (GMS). We leverden een enorme omzet en winst aan Amerikaanse bedrijven door goede samenwerking en partnerships”, vertelt Richard Yu op het podium. “Door de Amerikaanse ban vorig jaar kunnen nieuwe Huawei-telefoons niet langer GMS gebruiken, dus hebben we Huawei Mobile Services (HMS) gelanceerd als alternatief. We willen blijven samenwerken met Google en de beste service aan onze wereldwijde klanten leveren, maar vandaag gebruiken we deze alternatieve oplossing.”

Dat betekent dus dat de nieuwe P40-smartphone wél op Android draaien, maar dan op de opensource versie en niet die met de Google-diensten, zoals we in Europa gewend zijn. Huawei drapeert zijn eigen EMUI 10.1 over het besturingssysteem, met zijn eigen AppGallery en HMS. Huawei biedt ondertussen al heel wat alternatieven via eigen apps – het introduceert zelfs de eigen spraaksassistent Celia – en partnerships met Europese partijen zoals TomTom voor kaarten, maar het gemis van Googles apps en diensten zal zich wellicht nog even laten voelen.

Prijzen en beschikbaarheid

De Huawei P40 en P40 Pro zijn vanaf 7 april bij ons beschikbaar in de kleuren Silver Frost, Ice White, Deep Sea Blue, Blush Gold en Black. De P40 krijgt een adviesprijs van 799 euro (8 GB RAM/128 GB ROM), terwijl je voor de P40 Pro 999 euro betaalt (8 GB RAM/256 GB ROM).

De Huawei P40 Pro+ komt pas later onze richting uit, in de loop van juni. Deze komt in twee unieke kleuren, White Ceramic en Black Ceramic, en krijgt een prijskaartje van 1.399 euro (8GB RAM/512 GB ROM). Alle prijzen zijn inclusief btw.