Bestuurders HP hekelen avances Xerox in corona-tijden

In een open brief aan aandeelhouders vinden bestuurders van HP Inc. de aanhoudende overnamepogingen van Xerox wel erg slecht getimed. De focus moet nu op het coronavirus, liggen klinkt het.

Hoewel Xerox eerder aangaf dat het zijn vijandige overnamepoging van HP Inc. op een lager pitje zou zetten, blijft het veel kleinere bedrijf van zin om de raad van bestuur van HP te vervangen met zelf voorgestelde bestuurders. Als die worden goedgekeurd door de aandeelhouders, zijn ze in staat om de overname door Xerox goed te keuren.

Open brief

In een open brief gericht aan de eigen aandeelhouders betreuren de bestuurders van HP de aanhoudende avances. “Onze belangrijkste verantwoordelijkheid in deze moeilijke periode is om tegemoet te komen aan de noden van ons ecosysteem, onze aandeelhouders, miljoenen klanten, 250.000 partners en 55.000 werknemers”, klinkt het.

“We bieden actief het hoofd aan vele uitdagingen, waaronder de gezondheid en veiligheid van onze mensen, verstoringen in de logistieke ketting en de liquiditieit van onze klanten. Terzelfdertijd moeten we ervoor zorgen dat de mensen van HP thuis kunnen werken.”

Financiële moeilijkheden

In de brief suggereren CEO Enrique Lores en bestuurder Chip Bergh dat het bedrijf zijn handen vol heeft met de omstandigheden veroorzaakt door de corona-pandemie. Verder maken ze van de gelegenheid gebruik om het ongunstige economische klimaat nog eens in de verf te zetten. Moest Xerox HP overnemen, dan zou de enorme schuldenberg die daarmee gepaard gaat nefast zijn voor het gecombineerde bedrijf, en het anders financieel gezonde HP zou vrijwel meteen in moeilijkheden komen, denken ze.

De vraag is vandaag zelfs maar of Xerox zijn overnamebod überhaupt wel kan uitvoeren. Een deel van het vooropgestelde overnamebedrag zou immers aan HP-aandeelhouders worden overgemaakt in de vorm van Xerox-aandelen, maar die zijn door de coronacrisis zodanig gezakt dat het bedrijf zijn oorspronkelijke bod niet meer kan waarmaken. Lees daar meer over in dit stuk: Coronacrash maakt overnamebod Xerox op HP minder waard.