Details Intel Rocket Lake wijzen op ingebouwde Xe-gpu

Intels nieuwe reeks van desktop-cpu’s krijgt een nieuwe architectuur, PCIe 4.0-ondersteuning en een 10 nm Xe-grafisch component, al blijft Intel de chips zelf op 14 nm bakken.

Intel zou zijn nieuwe desktopprocessors eindelijk voorzien van PCIe 4.0. De fabrikant mik verder op de integratie van nieuwe Xe-gpu-chiplets. Dat weet Videocardz op basis van lekken. Op officiële bevestiging moeten we vooralsnog niet rekenen, maar de gelekte data klinkt aannemelijk.

De nieuwe desktopprocessors staan voor het einde van dit jaar gepland en moeten concurreren met de uitstekende AMD Ryzen 3000 line-up. De chips leven onder de codenaam Rocket Lake, en worden schijnbaar gebaseerd op een splinternieuwe architectuur. Intel zegt daarmee eindelijk vaarwel aan bompa-Skylake, waarop de desktop Core-chips al sinds 2015 gebaseerd zijn. Voor Rocket Lake zou Intel de Willow Cove-architectuur van Tiger Lake herwerkt hebben. Willow Cove diende oorspronkelijk voor processors op 10 nm, maar in afwachting van voldoende productiecapaciteit op die node zou Intel de architectuur omgezet hebben naar 14 nm.

PCIe 4.0

Dat betekent dat Rocket Lake ondanks het 14 nm proces in theorie toch heel wat vernieuwingen aan boord zal hebben. De geruchten spreken onder andere van AVX-512-ondersteuning. Intel SGX verdwijnt, wat gezien de problemen en het betere alternatief dat AMD biedt geen ramp is. Intel zou eindelijk PCIe 4.0-ondersteuning integreren. De chips krijgen 20 lanes in totaal, 16 voor de gpu en 4 speciaal voor NVMe-drives.

Dat maakt de chip compatibel met nog snellere SSD-opslag. AMD’s desktopprocessors hebben al PCIe 4.0 aan boord. De tijd dringt nu blijkt dat zelfs de PlayStation 5 PCIe 4.0 zal ondersteunen, onder andere voor uitbreidbaar NVMe SSD-geheugen. Verwacht daar vanaf volgend jaar een flinke evolutie.

Xe-graphics

Het opvallendste gerucht is de integratie van de Xe-architectuur. Intel ontwikkelt Xe om de concurrentie aan te gaan met de grafische kaarten van Nvidia en AMD. De eerste Xe-gpu wordt de DG1 en die staat al op het programma. Intel heeft het handboek van AMD gelezen, en plant de Xe-architectuur ook te gebruiken om een ingebouwd grafisch component toe te voegen aan de cpu’s. Xe-kernen zullen zo de HD Graphics vervangen. Het ziet er naar uit dat Intel de grafische Xe-component wel op 10 nm zal bakken. Dat betekent dat Rocket Lake een hybride chip wordt die vooral langs de grafische kant flinke verbeteringen met zich mee zal brengen vergeleken met eerdere Intel-desktopchips. Grafisch mag je breed zien: Xe heeft onder andere hardwarematige ondersteuning voor de cpu-intensieve AV1-codec.