Chrome en Edge krijgen tijdelijk geen updates door coronavirus

Zowel Google als Microsoft zetten tijdelijk de rem op de ontwikkeling van hun respectievelijke browsers door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Versie 81 van de Chromium-browsers wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Google kondigde vorige week via al zijn verschillende kanalen de beschikbaarheid van Chrome 81 aan, maar de eigenlijke release van de browserupdate bleef uit. De aankondigingen via YouTube, Twitter en blog waren wellicht al dagen eerder ingepland, voordat de update werd ingetrokken, en werden snel weer offline gehaald.

Google zegt in een verklaring dat het de updates voor Chrome en Chrome OS tijdelijk onderbreekt “vanwege aangepaste werkschema’s op dit moment”. Verschillende Google-medewerkers vertelden aan ZDNet dat de release van versie 81 wordt uitgesteld, vanwege de coronacrisis en de beschikbaarheid van engineers in het geval van problemen met betrekking tot de uitrol.

Stabiliteit primeert

“Onze primaire doelstelling is om ervoor te zorgen dat [Chrome en Chrome OS] stabiel en veilig blijven, en betrouwbaar werken voor iedereen die ervan afhankelijk is”, besluit Google. Chrome is de grootste browser en wordt ook massaal gebruikt in bedrijven. Zelfs een kleine fout in de code kan daardoor verstrekkende gevolgen hebben voor duizenden gebruikers en organisaties.

Hoewel Google grote nieuwe releases voor onbepaalde tijd pauzeert, wordt wel een kleinere beveiligingsupdate voor Chrome 80 uitgerold om bekende lekken te dichten.

Microsoft volgt

Googles aankondiging werd kort erna gevolgd door een gelijkaardig bericht van Microsoft, dat nieuwe releases van zijn Edge-browser eveneens tijdelijk staakt. Microsoft Edge maakt sinds kort gebruik van dezelfde Chromium-engine als Google Chrome en volgt daardoor hetzelfde versienummer voor nieuwe releases.

Versie 81 van Edge wordt voor onbepaalde tijd uigesteld “om consistent te zijn met het Chromium-project” en “om extra impact te minimaliseren voor webontwikkelaars en organisaties die op dezelfde manier worden getroffen”.

Net als Google blijft Microsoft nog veiligheids- en stabiliteitsupdates voorzien voor Edge v80. Ook de Canary-, Dev- en Beta-previews blijven op hun normale ritme updaten.