Microsoft toont nieuw Windows 10-startmenu en Verkenner in video

Microsoft heeft een filmpje de wereld in gestuurd waarin enkele aankomende nieuwe functies en UI-veranderingen voor WIndows 10 opduiken. Onder meer het startmenu en Verkenner worden binnenkort vernieuwd.

De video werd gepubliceerd ter ere van de mijlpaal van één miljard actieve Windows 10-toestellen, die eerder deze week werd bereikt. Het filmpje werd verspreid via het Instagram-profiel van Windows-chef Panos Panay en toont onder meer het vernieuwde startmenu, waar we eerder deze maand al over schreven.

De kleurrijke geanimeerde Live Tiles maken plaats voor meer neutrale tegels, die het geheel van het startmenu visueel meer gestroomlijnd maken. Het ziet er moderner uit en moet volgens Microsoft ook overzichtelijker zijn.

Microsoft lijkt verder ook het nieuwe Fluent Design op meer plaatsen te introduceren. De contextmenu’s worden gemoderniseerd en ingebouwde Windows 10-apps worden van nieuwe icoontjes voorzien.

Het filmpje toont zelfs een nieuwe Verkenner. De Verkenner is al langer aan een moderne interpretatie toe en zal, afgaande op het filmpje binnenkort dezelfde designtaal volgen als andere ingebouwde Windows 10-apps.

De visuele aanpassingen zullen vermoedelijk opduiken in één van de volgende feature-updates. De eerstvolgende update, Windows 2004, staat op de planning voor dit voorjaar en verschijnt vermoedelijk rond eind april of begin mei.

Ondertussen sleutelt Microsoft ook nog verder aan Windows 10X, dat het besturingssysteem heruitvindt voor nieuwe vormfactors, zoals de aankomende Surface Neo met twee schermen.