Apple onthult nieuwe iPad Pro met trackpad-ondersteuning

Apple heeft vandaag een nieuwe versie van zijn iPad Pro gelanceerd. Hoewel de tablet zelf een aantal belangrijke updates krijgt, is het vooral de nieuwe toetsenbordcover die de show steelt.

Zowel het 11 inch- als 12,9 inchmodel worden geüpdatet. Met uitzondering van de camera, die het voorbeeld van de iPhone volgt, ziet de nieuwe iPad Pro er identiek uit aan die van vorig jaar.

Onder de motorkap zit een nieuwe processor, de A12Z Bionic, met onder andere een 8-core gpu, die moet helpen bij zaken zoals 4K-videobewerking, 3D-design en AR-toepassingen. De opslagcapaciteit begint bij 128 GB en gaat tot 1 TB. Apple belooft een batterijleven van 10 uur en voorziet naast wifi ook optioneel LTE, maar geen 5G.

Naast een dubbele camera, waarvan één exemplaar met ultrabreedhoeklens, heeft de nieuwe iPad Pro ook een LiDAR-scanner. Die wordt gebruikt om de time of flight van gereflecteerd licht te meten tot een afstand van vijf meter, zowel binnen als buiten. De scanner levert zo diepte-informatie die kan worden gebruikt voor scherptediepte in foto’s en augmented reality.

Magic Keyboard

De nieuwe iPad Pro draait op iPadOS 13.4 en introduceert voor het eerst trackpad-ondersteuning in combinatie met een vernieuwde toetsenbordcover, die Apple een ‘Magic Keyboard’ noemt.

“In plaats van de ervaring van macOS te kopiëren, is trackpad-ondersteuning volledig opnieuw ontworpen voor iPad”, beweert Apple. “Terwijl gebruikers hun vinger over het trackpad bewegen, verandert de aanwijzer elegant om elementen van de gebruikersinterface te markeren. Multi-Touch-bewegingen op het trackpad maken het snel en gemakkelijk om door het hele systeem te navigeren zonder dat gebruikers ooit hun hand hoeven op te heffen.”

Naast het trackpad beschikt de toetsenbordcover ook over achtergrondverlichting en ondersteunt het USB-C passthrough, waardoor de tablet via het toetsenbord kan worden opgeladen. Wanneer je het toetsenbord uitklapt, tilt het de iPad naar een verhoogde kijkpositie, zodat de tablet als het ware boven het toetsenbord zweeft en je de kijkhoek makkelijk kan aanpassen.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe iPad Pro is onmiddellijk te bestellen in 11 inch en 12,9 inch, in de kleuren zilver en grijs, en met of zonder LTE-ondersteuning. Het 11 inchmodel begint vanaf 899 euro, terwijl je voor de de 12,9 inch iPad Pro minstens 1.119 euro betaalt.

Een volledig uitgeruste 12,9 inch iPad Pro met 1 TB opslag en LTE-ondersteuning kost 1.839 euro. Wil je daar het nieuwe Magic Keyboard bij, moet je eerst en vooral nog wachten tot mei en vervolgens 399 euro extra ophoesten. Het toetsenbord voor de 11 inch iPad Pro kost 339 euro. Toetsenbordcovers zonder scharnier en trackpad kosten respectievelijk 219 en 199 euro. Voor een stylus betaal je 135 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Apple heeft vandaag ook een nieuwe generatie van de MacBook Air gelanceerd. Lees hier alle details.