Nvidia stelt lancering Ampere-gpu’s uit

Nvidia schuift de onthulling van zijn GTC-nieuws op de lange baan. Het blijft met andere woorden stil rond Turing-opvolger Ampere. Een alternatieve datum is nog niet bekend.

Nvidia verhuisde zijn jaarlijkse gpu technology conference (GTC) eerder al naar het web, maar nu wordt zelfs deze digitale versie teruggeschroefd. De conferentie gaat via verschillende webinars door, maar de aankondigingen van nieuws worden uitgesteld. Dat betekent concreet dat Nvidia de Ampere-architectuur nog niet zal onthullen. Die moet Turing opvolgen, en belooft heel wat belangrijke verbeteringen mee te brengen vergeleken met de vorige generatie. Wanneer de introductie van Ampere dan wel volgt, staat nog niet vast.

Nvidia vindt de timing niet geschikt voor de introductie van het nieuws. Veel van de eigen werknemers zitten thuis en werk staat op een laag pitje. “Dit is een tijd om op familie, vrienden en de gemeenschap te focussen”, klinkt het. Dat mensen binnen zitten en bijgevolg meer tijd dan ooit hebben om een webinar te volgen, overtuigt Nvidia niet.

Ampere-geruchten

Als we de geruchten mogen geloven, zal Ampere de nieuwste generatie GeForce RTX-kaarten aandrijven. Naar goede gewoonte kan je uitgaan van een Quadro line-up die gebaseerd is op dezelfde architectuur. Ampere is gebouwd voor het 7 nm-proces van TSMC, wat een flinke upgrade tegenover het huidige 12 nm-proces is.

Nvidia zou optimaal profiteren van het lagere stroomverbruik en de extra transistordichtheid door vooral in te zetten op meer en krachtigere ray tracing-kernen. Realtime ray tracing was het stokpaardje van Turing in de RTX 2000-reeks, maar in de praktijk bleken zelfs de duurste kaarten nog te weinig pk’s aan boord te hebben om de belofte echt waar te maken. Met Ampere en RX 3000 zou daar verandering in komen. Verder zou Nvidia onder andere meer geheugen inbouwen en hogere kloksnelheden voorzien, allemaal aan een lager TDP.

De geruchten klinken plausibel, maar we zullen nog niet meteen ontdekken wat ervan aan is. Daarvoor is het wachten op de echte introductie van Ampere, en die lijkt pas gepland voor wanneer de covid-19-pandemie is gaan liggen.