Xerox pauzeert overnamepoging HP

Xerox stopt zijn ambitie om HP over te nemen even in de koelkast. Het bedrijf zegt dat het op de eigen werknemers wil focussen tijdens de pandemie.

Het recentste slachtoffer van het coronavirus is de overnamepoging van HP Inc. door Xerox. De ambitie van het bedrijf moet even wachten zodat Xerox kan focussen op de eigen werknemers, klinkt het. “Het lijkt ons voorzichtig om extra presentaties, interviews met de media en vergaderingen met HP-aandeelhouders uit te stellen zodat we onze tijd kunnen investeren in de bescherming van personeel en partners van de pandemie”, zegt Xerox-CEO John Visentin bij IT Web.

Zijn bedrijf is de afgelopen maanden bezig aan een ware kruistocht tegen de huidige bestuursraad van HP. Die keurde een overnamebod van het veel kleinere Xerox tot driemaal toe af. Xerox koos daardoor voor de weg van de vijandige overname, en probeert de laatste weken naarstig om aandeelhouders voor zich te winnen. In tussentijd bemachtigde het bedrijf ook al een beperkt aandeel in HP, dat het wil gebruiken om zelf alternatieve bestuurders te nomineren die de overname beter gezind zijn. Dat plan staat al op rails en gaat gewoon door.

Dalende beurs

Xerox denkt dat het heel wat synergie heeft met HP en dat een overname voor extra winst zal zorgen. HP van zijn kant vindt al van het begin af aan dat het bod het eigen bedrijf zwaar onderwaardeerd en de overname door de veel kleinere partij bovendien voor een ongezonde schuldenberg zal zorgen.

Het coronavirus en zeker de dalende beurs maakt de positie van Xerox bovendien moeilijker. Het bedrijf wilde aandeelhouders overtuigen met een bod van in totaal 24 dollar per aandeel. Dat komt van ongeveer 18 dollar in cash, met de rest bijgepast met Xerox-aandelen. Die kregen echter zware klappen, waardoor het bod vandaag al een stuk minder waard is. Die realiteit alleen al maakt het voor Xerox interessant om de overnamecampagne op pauze te zetten tot de situatie normaliseert.