Windows 10 rondt kaap van 1 miljard toestellen

Eén miljard actieve toestellen draait vandaag één of andere vorm van Windows 10. Daarmee haalt Microsoft met een beetje vertraging de doelstelling die het voor zichzelf had opgelegd bij de lancering van het OS.

In de zomer van 2015 lanceerde Microsoft Windows 10 met een straffe ambitie: binnen de drie jaar moest het OS op 1 miljard actieve toestellen draaien. Iets later schoof de softwarereus de timing achteruit, maar het cijfer bleef hetzelfde. Vandaag, minder dan vijf jaar na de lancering, is de kaap gerond: er zijn meer dan 1 miljard actieve Windows 10-toestellen verspreid over 200 landen.

De definitie van ‘Windows 10-toestel is een brede. Naast pc’s en laptops telt Microsoft ook Hololens-toestellen en zelfs Xbox One-consoles. Dat het langer dan drie jaar duurde om de mijlpaal te halen, komt onder andere door de ondergang van Windows 10 Mobile. Toen Microsoft zichzelf het cijfer oplegde, ging het er nog vanuit dat de mobiele versie van Windows een waardige uitdager voor Android en iOS zou wordne en blijven. Vandaag haalt Microsoft het symbolische miljard zelfs zonder telefoons.

80.000 modellen

“Windows 10 draait op meer dan 80.000 modellen en configuraties van verschillende laptops en 2-in-1’s van meer dan 1.000 fabrikanten”, heeft Microsoft VP Yusif Mehdi aan. De timing van de prestatie lijkt niet toevallig. Begin dit jaar stopte Microsoft de ondersteuning voor Windows 7, wat in essentie betekende dat iedereen die Windows wilde blijven gebruiken, verplicht naar Windows 10 moest overstappen. De upgrades zorgden in januari nog voor sterke financiële resultaten binnen de Windows-divisie.

Microsoft geeft nog mee dat Windows 10 17.8 miljoen Insiders heeft die aan de slag gaan met vroege versies van het OS. Een kritische geest kan naar het succes van de updates het afgelopen jaar kijken en vaststellen dat iedereen een beetje een Insider is, willen of niet. Bovendien kan je je afvragen hoe succesvol dat programma is, gezien de bugs die steevast in nieuwe updates zitten. Langs de andere kant illustreren de cijfers wel waarom het zo moeilijk is om een update te bouwen die geen problemen oplevert: met meer dan 80.000 verschillende configuraties is het haast onmogelijk om alles te testen.