Telecomproviders ondersteunen thuiswerk met gratis data

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, stappen veel bedrijven waar mogelijk over op telewerken en onderzoeken scholen de mogelijkheden van afstandsonderwijs. De Belgische operatoren treffen maatregelen om ervoor te zorgen dat hun klanten tijdens deze periode van verminderd sociaal contact toch met elkaar verbonden kunnen blijven.

Proximus was afgelopen vrijdag de eerste om aan te kondigen dat het zijn downloadlimieten voor vast internet tijdelijk opheft. Zowel residentiële als zakelijke klanten genieten tot het einde van deze maand van een onbeperkt downloadvolume.

Alle residentiële klanten met mobiele postpaid krijgen bovendien een data-optie van 10 GB die ze tijdens deze periode kunnen gebruiken. Voor zakelijke mobiele klanten worden dan weer tijdelijk geen kosten aangerekend voor dataverkeer buiten hun bundel.

Tot slot krijgen alle klanten de mogelijkheid om 24/7 onbeperkt te bellen van een vaste lijn of mobiele telefoon naar een vaste lijn in België, en krijgen TV-klanten tijdelijk gratis toegang tot de kanalen Movies & Series en Studio 100 hits Pickx Live.

Proximus-dochter Scarlet neemt tot 3 april vergelijkbare maatregelen: gratis bellen, gratis Movies & Series in het basis tv-pakket en geen beperkingen op vast internet.

Lees ook: Thuiswerk in jouw organisatie: de basics

Orange en Telenet

Telenet en Orange volgden op zaterdag met hun eigen maatregelen. Die laatste biedt al zijn residentiële en zakelijke postpaidklanten gratis 5 GB extra mobiel datavolume. Alle Love-klanten genieten sowieso al van een onbeperkt downloadvolume voor vast internet (mits een fair use policy), dus daar verandert er niets.

Telenet- en Base-klanten met een volumelimiet, vast of mobiel, ontvangen al zeker tot 3 april een verdubbeling van de hoeveelheid data waar ze momenteel over beschikken. Dat geldt ook voor Telenet Business. Zakelijke klanten die de komende weken moeten sluiten, kunnen bovendien een tijdelijke opschorting van hun diensten of uitstel van betaling vragen.

Voorts denkt ook Telenet aan de extra nood aan entertainment, nu iedereen wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Klanten krijgen vanaf dinsdag toegang tot een reeks van gratis lokale en internationale films en series in de TV-theek en op kanaal 11.

Continuïteit verzekerd

De operatoren garanderen verder dat de continuïteit van hun netwerken verzekerd blijft. Ze zagen de voorbije dagen reeds een toename van het telefonieverkeer en verwachten dat ook het dataverbruik in de komende weken toeneemt. Alle drie de providers zijn er evenwel gerust op dat hun netwerken voldoende capaciteit hebben en zullen desnoods bijkomende maatregelen nemen als dat nodig is.