Coronacrash maakt overnamebod Xerox op HP minder waard

De overnamestrijd tussen Xerox en HP Inc krjigt een onverwachte wending in nasleep van de recente beursverliezen. Het bod van Xerox op HP, dat door de raad van bestuur al als te laag werd bestempeld, valt nu nog lager uit.

Xerox wil het veel grotere HP Inc. inlijven en heeft daar 24 dollar per aandeel voor over. Dat bod werd niet aanvaard door de raad van bestuur van HP. Het zou te laag zijn, het gecombineerde bedrijf zou door de schuld die Xerox zichzelf opzadelt financieel ongezonder zijn, en de besparingen en synergiën waar het bedrijf van spreekt zouden zwaar overdreven zijn. Xerox heeft echter niet opgegeven, en wil de aandeelhouders rechtstreeks overtuigen om zo tot een vijandige overname te komen.

De kaarten daarvoor zijn plots minder goed geworden. De 24 dollar per aandeel moet immers van een gedeelte cash komen, en bijgepast met aandelen van Xerox zelf. Concreet is het plan om 18,4 dollar aan cash te combineren met 0,149 procent van een Xerox-aandeel per gekocht HP-aandeel. Dat komt op 24 dollar, maar alleen als de aandelenkoers van Xerox op 6 februari de basis vormt van de berekening. Toen was één Xerox-aandeel iets meer dan 37 dollar waard, vandaag staat de koers op een flinke 27 dollar. Berekenen we het bod aan de hand van die actuele waarde, dan blijft er nog 22,4 dollar per aandeel over.

Extra middelen

Om het oorspronkelijke bod te kunnen uitvoeren, met Xerox opzoek naar extra cash. Meer aandelen geven, ziet het bedrijf niet als een goede optie. Het wil HP-aandeelhouders immers geen meerderheid geven binnen de nieuwe constructie. In dat opzicht is de beurscrash geen slecht nieuws voor HP, dat plots een minder goed gewapende tegenstander moet afweren. HP zelf verloor natuurlijk ook waarde de afgelopen maand, maar met een daling van 22,4 dollar naar 19,3 dollar per aandeel is de impact minder groot.

HP Inc. zelf blijft zich bovendien wapenen tegen de avances van Xerox. Een pas gestemde regel maakt het moeilijker en vooral duurder voor Xerox om de huidige voorzitter van HP’s raad van bestuur te ontslaan moest het een controlerend aandeel verwerven. Komt het zover, dan gaat voorzitter Enrique Lores naar huis met ongeveer 7,2 miljoen euro.