Xerox wil HP-aandeelhouders voor zich winnen met promowebsite

Xerox geeft zijn ambitie om het veel grotere HP Inc. over te nemen niet op, en lanceert een website waarop aandeelhouders kunnen ontdekken waarom de acquisitie een goed idee is. Verder stelt Xerox een alternatieve raad van bestuur voor de printer- en laptopfabrikant op.

HP Inc. draaide vorig jaar een totaalomzet van 58,8 miljard dollar. 38,7 miljard dollar daarvan werd gegenereerd door de ‘personal systems’-tak, waaronder het bedrijf zijn laptop- en desktops huisvest. Printing was in contrast goed voor ongeveer de helft met 20,1 miljard dollar. Beide takken draaien comfortabel in het groen met respectievelijk 1,9 miljard en 3,2 miljard dollar aan winst.

Het recentste jaarrapport voor Xerox dateert van fiscaal jaar 2018. In die periode haalde Xerox 9,8 miljard dollar binnen. Xerox is uitsluitend actief in de brede printermarkt, met worklfow-toepassingen en een klein IoT-gerelateerd luik in de marge. De totale business van Xerox is met andere woorden goed voor minder dan de helft van de printerbusiness van HP, die op zijn beurt in termen van omzet instaat voor ongeveer één derde van de totale activiteiten HP Inc.

Avances via website

Toch wil het veel kleinere Xerox absoluut HP Inc. overnemen. Het bedrijf claimt dat de twee ondernemingen compatibel zijn en dat er heel wat synergiën zullen ontstaan, die op hun beurt tot winsten voor aandeelhouders zullen leiden. Wie naar zowel portfolio als cijfers kijkt, krabt daarvoor eens in zijn haar. In een poging het argument kracht bij te zetten, lanceert Xerox nu een website ter ondersteuning van zijn vijandige overnamepoging.

Op die website zien we enkele aantrekkelijke cijfers over het gecombineerde bedrijf: 67 miljard dollar aan gecombineerde omzet voor 2020 bijvoorbeeld, of 4 miljard aan vrije cashflow. Dat HP Inc. zonder Xerox verantwoordelijk is voor het gros van die cijfers, zien we niet. Verder wordt de synergie als ‘vanzelfsprekend’ omschreven, zonder verdere verduidelijking. Op één van de belangrijkste argumenten tegen de overname vinden we nergens antwoord: Xerox wil 34 miljard dollar neertellen voor HP, maar wordt vandaag zelf maar gewaardeerd op 5,85 miljard dollar. HP is momenteel iets meer dan 27 miljard dollar waard voor aandeelhouders. Om 34 miljard uit te geven, moet Xerox zich voor vele malen zijn eigen waarde in de schulden werken, om vervolgens hypothetische synergiën uit te werken op wat niets meer dan een fractie van HP’s totale activiteiten is.

Raad van bestuur

Verder lezen we enkele concrete plannen om de vijandige overname verder door te drukken. Xerox heeft immers een eigen alternatieve raad van bestuur voorgesteld. Het hoopt die verkozen te krijgen door de aandeelhouders om de overname zo op een ‘objectieve’ manier te laten analyseren. Objectief betekent in dit geval subjectief. HP’s raad van bestuur blijft faliekant tegen een overname gekant. Xerox zou de waarde van het bedrijf sterk onderschatten, en geen rekening houden met het toekomstperspectief van HP Inc. en specifieker de mogelijke groei in de personal systems-branche. Over die tak rept Xerox in zijn verhaal met geen woord.

HP probeert zich zo goed als mogelijk te wapenen tegen de overname en implementeerde al nieuwe maatregelen die een vijandig bod moeten counteren. Xerox, dat in tegenstelling tot HP jaar na jaar geconfronteerd wordt met dalende inkomsten, blijft van zijn kant verder proberen. De overnamepush wordt georkestreerd door grote aandeelhouders zoals Carl Icahn, die op korte termijn veel geld kunnen verdienen aan zo’n zet en dan netjes hun aandelen kunnen verkopen zonder rekening te houden met de langetermijngevolgen van de vreemde deal.