Microsoft herwerkt Cortana tot zakelijke assistent

Microsoft gaat zijn spraakassistent Cortana meer op productiviteit oriënteren. Een aantal consumentengerichte toepassingen verdwijnen, terwijl de integratie met Microsoft 365 verder wordt uitgediept.

De nieuwe Cortana-ervaring wordt deze lente in Windows 10 geïntroduceerd, zo klinkt het in een blogpost. De assistent zit nu nog geïntegreerd in de taakbalk, maar krijgt een eigen app met een chatinterface om vragen te stellen. Ook commando’s via spraak blijven mogelijk in ondersteunde talen.

De nadruk van de vernieuwde assistent ligt op productiviteit. Eén van de belangrijkste nieuwigheden is een kalenderintegratie waardoor Cortana informatie kan geven over aankomende afspraken en herinneringen instellen. Andere mogelijkheden zijn het oprakelen van e-mails of bestanden, verzenden van berichten, opzoeken van contacten, of het maken van notities in Microsoft To Do.

De nieuwe productiviteitsfuncties werken voorlopig alleen in het Engels voor Amerikaanse Microsoft 365-gebruikers. “Buiten de Verenigde Staten bevat de eerste release van de Cortana-ervaring in Windows 10 antwoorden van Bing en de mogelijkheid om met Cortana te chatten. We zijn van plan om onze internationale ervaring in de toekomst te verbeteren met meer op productiviteit gebaseerde mogelijkheden”, aldus Microsoft.

Zakelijke focus

Naast de toevoeging van nieuwe zakelijke features, neemt Microsoft met de aankomende update ook afscheid van een aantal consumentengerichte toepassingen.

“We hebben de toegang tot Cortana aangescherpt, zodat je veilig moet zijn aangemeld met je werk- of schoolaccount of je Microsoft-account voordat je Cortana kan gebruiken. Sommige vaardigheden voor consumenten, waaronder muziek, connected home en vaardigheden van derden, zijn niet langer beschikbaar in de bijgewerkte Cortana-ervaring in Windows 10.”

Microsofts verschuifde focus naar zakelijk gebruik lijkt een slimme zet. Op de consumentenmarkt kan het maar moeilijk een vuist maken tegen de spraakassistenten van Amazon en Google, die dit segment domineren. Hoewel deze bedrijven ook naar de zakelijke markt kijken, hebben ze minder goede kaarten in handen dan Microsoft om daar even succesvol te zijn.

Lees ook: Spraakassistenten spreken geen Vlaams: het gevaar van de digitale taalbarrière
Spraak is in grote delen van de wereld als interface al bijna even belangrijk als de pc of je smartphone. In Vlaanderen loopt het zo’n vaart nog niet om de simpele reden dat onze taal vaak niet of onvoldoende wordt ondersteund. We maakten een stand van zaken op.