EU werkt aan voorstel voor vervangbare smartphone-batterijen

De EU werkt aan een voorstel om fabrikanten van smartphones te verplichten om smartphones weer uit te rusten met makkelijk vervangbare batterijen. Met dat voorstel hoopt de EU dat consumenten hun versleten batterij kunnen vervangen in plaats van dat ze meteen een nieuw toestel kopen. Zo wil de EU de hoeveelheid elektronisch afval verminderen. Het voorstel wordt volgende maand officieel gepresenteerd. 

Door de gesloten telefoons die producenten tegenwoordig maken, kunnen gebruikers niet zomaar zelf de batterij vervangen. De telefoon moet hiervoor worden opengebroken, waardoor de garantie op het toestel vervalt. Sommige leveranciers maken losse batterijen niet eens beschikbaar voor de consument. Het vervangen van een batterij is zo alleen mogelijk door een goedgekeurde reparatiedienst. 

De ontwikkeling dat consumenten niet meer zelf de batterij van hun smartphone kunnen vervangen, heeft gezorgd voor meer e-waste, ofwel elektronisch afval. Bedrijven zetten gebruikers eerder aan tot het vervangen van hun toestel dan alleen het vervangen van de batterij. 

Ontwikkeling van de laatste jaren

Nog geen tien jaar geleden konden gebruikers nog makkelijk een nieuwe batterij kopen en de batterij in hun smartphone vervangen zonder dat ze zich zorgen hoefden te maken over de garantie of technische kennis nodig hadden. De afgelopen jaren is dit veranderd. 

Producenten van smartphones ontdekten dat ze de tijd waarna consumenten hun smartphone vervangen konden versnellen door toegang tot slechtwerkende onderdelen te beperken. En hiermee konden ze indirect ook hun winst vergroten. De batterij is vaak het onderdeel dat het snelst aan verslijt en aan vervanging toe is. 

Meer EU-voorstellen voor minder e-waste

Het is nog onduidelijk hoe de EU de nieuwe regels omtrent vervangbare batterijen gaat handhaven. Het voorstel zal sowieso geen standaardformaat voor batterijen opleggen, omdat dit technisch gezien onmogelijk is. De meeste modellen van batterijen zijn gebouwd voor specifieke telefoons en komen met beperkingen voor de grootte, andere verbindingen en onderliggende gepatenteerde technologieën. Afgelopen maand bracht de EU ook al een voorstel uit voor wetgeving rondom smartphones. De EU is bezig met een wet die telefoonproducenten verplicht een algemene oplaadtechnologie te gebruiken voor alle mobiele telefoons. Beide voorstellen van de EU hebben een gemeenschappelijk doel: het verminderen van e-waste.