HP belooft aandeelhouders grote dividend bij afwijzen Xerox-deal

In een nieuw hoofdstuk in de HP-Xerox-overnamesoap belooft HP dat het alle beschikbare middelen zal inzetten om extra geld te genereren voor aandeelhouders, op voorwaarde dat ze het overnamevoorstel van Xerox afwijzen.

HP Inc. probeert zich verder te wapenen tegen de vijandige overnameplannen van Xerox. Dat veel kleinere bedrijf met focus op de printmarkt kent al jaren een dalende omzet en hoopt daar iets aan te doen door HP in te lijven. Xerox ziet veel synergie tussen het eigen portfolio en dat van HP, al is het onduidelijk waar die belangrijke synergie op printvlak zich net bevindt. Verder is HP Inc. één van ’s werelds grootste laptopbouwers maar daarover rept Xerox met geen woord.

Overname blokkeren

De raad van bestuur bestempelt de 35 miljard dollar die Xerox overheeft voor een overname als een groteske onderwaardering van HP. Verder stipt de raad aan dat eventuele synergie overdreven wordt en dat de lening die Xerox zou moeten afsluiten om HP te kopen tot een ongezonde financiële structuur zou leiden. De avances van Xerox worden dan ook vakkundig afgeblokt. Xerox zelf probeert HP daarom in te lijven via een vijandige overname.

HP wil de eigen aandeelhouders nu voor zich winnen met een engagement om extra winst voor hen te genereren. Dat gaat het de komende twee jaar op twee manieren doen. Eerst en vooral komt er een actieplan om aandelen aan een groter tempo terug te kopen. Zo wil HP de waarde van de overgebleven aandelen doen stijgen. Vervolgens zal de fabrikant de gegenereerde winst exclusief gebruiken om een groter dividend uit te keren voor de aandeelhouders. In essentie belooft HP dat het zijn beschikbare middelen twee jaar lang met extra focus voor aandeelhouders zal inzetten, op één voorwaarde: ze moeten zich samen met de raad van bestuur tegen Xerox keren.

Aandeelhouders

Hoe de soap zal aflopen, is onduidelijk. Daar ons gevoel wordt de hele overnamediscussie gedreven door enkele rijke aandeelhouders die azen op de kortetermijnwinst die de zet hen zou opleveren. Dat een HP onder Xerox een fundamenteel minder gezond bedrijf zou zijn, gebukt onder een grote schuldenberg gefocust op de tanende printermarkt en met een minder dynamische cultuur, kan hen weinig schelen aangezien ze hun aandelen kunnen verkopen om grote winst op te strijken voor dat probleem actueel wordt. HP hoopt een meerderheid van de aandeelhouders daarvan te overtuigen met de hulp van een beetje financiële motivatie.

HP probeert zich ook op andere manieren te wapenen tegen de vijandige plannen van Xerox. Lees daar meer over in dit stuk: HP wil markt verzadigen met nieuwe aandelen bij overnamepoging Xerox