Proximus volgt Orange nog dit jaar met eSIM

Proximus gaat nog dit jaar van start met eSIM-ondersteuning. Dat laat de provider weten als reactie op Orange, dat vorige week de digitale simkaart voor zijn particuliere klanten heeft gelanceerd. Ook Telenet werkt aan ondersteuning.

Embedded SIM of eSIM is de verdere evolutie van de klassieke simkaart. In plaats van een fysiek kaartje, wordt een digitale sim ingebouwd op een chip in het toestel. De technologie vond tot nog toe vooral zijn weg naar M2M-toepassingen (Machine to Machine), maar wordt vandaag bijvoorbeeld ook al ondersteund in enkele wearables van Apple en Samsung, alsook in de iPhone X-toestellen en de pas aangekondigde Samsung Galaxy S20.

Orange is sinds vorige week de eerste grote operator in ons land die eSIM-ondersteuning aan zijn klanten aanbiedt. In eerste instantie richt het zich op particuliere klanten, maar binnenkort komt eSIM ook beschikbaar voor zakelijke gebruikers. Een exacte timing daarvoor communiceert Orange evenwel nog niet.

Proximus

In een reactie op het initiatief van Orange, laat Proximus deze week aan Data News weten dat het eveneens dit jaar eSIM gaat ondersteunen. “Vandaag is het aantal eSIM-compatibele apparaten nog beperkt; er zijn slechts een paar high-end toestellen die de keuze bieden tussen een eSIM en een klassieke simkaar. Het is echter wel een logische evolutie, en dus zijn ook wij van plan om de eSIM in 2020 te introduceren”, verduidelijkt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke.

Net als bij Orange zullen ook Proximus-klanten in eerste instantie het juiste profiel voor de eSIM moeten configureren door een QR-code te scannen. In een tweede fase wordt dat proces volledig gedigitaliseerd. Ook bij Orange is het de bedoeling om de configuratie nog verder te stroomlijnen.

Telenet

Techzine polste ook bij Telenet naar de plannen rond eSIM. De Mechelse operator geeft aan eveneens volop met de ontwikkeling bezig te zijn, maar wil zich in tegenstelling tot Proximus nog niet vastpinnen op een concrete timing, zo laat woordvoerster Isabelle Geeraerts aan onze redactie weten. Dat doet vermoeden dat het nog niet voor dit jaar zal zijn, maar misschien pakt Telenet ons – en Proximus – binnenkort bij verrassing.

Gebruiksgemak

Op dit moment is het aantal compatibele toestellen nog erg beperkt, slechts een handvol high-end smartphones kan er al mee overweg, maar de technologie zal vermoedelijk snel uitbreiden naar meer apparaten. Bij Orange verwachten ze dat eSIM tegen 2025 populairder zal zijn dan klassieke simkaarten. Tegen 2030 zou de technologie de standaard zijn.

Het grootste voordeel van eSIM is het gebruiksgemak. Doordat de simkaart virtueel is, kan je als gebruiker snel tussen meerdere simkaarten wisselen via het instellingenmenu. Zo wissel je bijvoorbeeld een privénummer met een zakelijk nummer, of kan je in het buitenland een lokaal profiel activeren zonder dat je telkens met de kleine fysieke simkaartjes aan de slag moet. Op termijn zal eSIM het ook eenvoudiger maken om tussen verschillende providers te wisselen.