Huawei lanceert eigen wifirouters en vernieuwt MateBook X Pro

De MateBook X Pro wordt voorzien met een nieuwste generatie Intel-chip. De laptop is in drie smaken beschikbaar waarvan enkel de topversie naar België komt. Verder toont Huawei nieuwe configuraties van de MateBook D-reeks met de focus op scherpe prijzen en zijn er nieuwe Wifi 6-routers.

Ondanks dat Mobile World Congress eerder deze maand werd geannuleerd, heeft Huawei zijn grote persconferentie toch door laten gaan in Barcelona. Daar lanceert het een evolutie van zijn Mate X vouwbare telefoon onder de noemer Mate Xs. Verder werd de focus gelegd op nieuwe MateBook-laptops, meer specifiek de MateBook X Pro.

De nieuwe versie wordt geleverd met 10de generatie Intel-chips waaronder de Intel Core i7-10510U. Wie goed heeft opgelet, weet dat het hier om een 14 nm-chip die haast identiek is aan de 8ste generatie Intel-chips en dat de chipfabrikant je opzettelijk misleid. Je wil namelijk de nieuwe, energiezuinigere en krachtigere 10 nm-chips.

Huawei MateBook X Pro

Naast een opfrissing van de processor krijgt het 13,9 inchscherm een subtiele verbetering. Het paneel heeft voortaan een sRBG-dekking van 100 procent. De schermresolutie is identiek gebleven met 3.000 x 2.000 pixels.

De laptop werd in drie smaken op het podium gepresenteerd:

  • Intel Core i5, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • Intel Core i5, 16 GB RAM, 512 GB SSD, Nvidia GeForce MX250
  • Intel Core i7, 16 GB RAM, 1 TB SSD, Nvidia GeForce MX250

Naar België komt enkel de topversie met een Intel Core i7 en Nvidia GeForce MX250 grafische chip aan boord. Deze laptop is vanaf april beschikbaar en gaat 1.799 euro incl. btw kosten.

Huawei kan de laptops lanceren met Windows 10, dankzij de licentie die Microsoft eind vorig jaar verkreeg. De vendetta van de Amerikaanse president Trump tegen het Chinese bedrijf zorgde er een tijdlang voor dat Amerikaanse bedrijven geen handel meer mochten drijven met Huawei en dus ook geen softwarelicenties meer konden verkopen. Dat zorgde ervoor dat nieuwe MateBooks met Windows tijdelijk geen optie meer waren. 

Huawei MateBook D-reeks

We brachten eerder al het bericht dat de MateBook D 14 en MateBook D 15 naar België komt. Beide toestellen focussen op een scherpe prijs en starten respectievelijk aan 699 euro incl. btw en 649 euro incl. btw. Nu heeft Huawei alle verschillende configuratie bekend gemaakt met bijhorende prijzen.

De Huawei MateBook D 15 verschijnt enkel in de basisversie in België aan 649 euro met een AMD Ryzen 5, 8GB RAM en een 256 GB SSD aan boord. Duurdere configuraties met een AMD Ryzen 7 of een Intel Core i5 en Nvidia GeForce MX250 grafische kaart komen niet naar ons land.

De kleinere Huawei MateBook D 14 komt in twee smaken naar ons land: 699 euro en 799 euro. Beide toestellen hebben 8 GB RAM aan boord en een 512 GB SSD. Enige verschil tussen beide configuraties is de AMD Ryzen 5 bij de budgetversie en de Ryzen 7-chip bij de duurdere variant.

De Huawei MateBook D 15 is vanaf deze maand beschikbaar. De MateBook D 14 is pas vanaf april beschikbaar in België.

Wifi 6-routers

Opvallende nieuwigheid tijdens de Huawei persconferentie is de lancering van twee Wifi 6-routers. Vanaf mei mogen we een 5G-router verwachten die Wifi 6 ondersteunt en een pure Wifi 6-router met 2,4 GHz en 5 GHz-dualbandfrequentie.

Er zijn nog heel weinig details bekend rond de nieuwe toestellen, maar het toont wel dat Huawei naast de telecomproviders ook stilaan het huis of kantoor wil veroveren. De 5G-router valt af te wachten of die apart wordt aangeboden of via een provider met bijhorend 5G-abonnement (wat binnenkort mogelijk kan). Beide Wifi 6-oplossingen krijgen voorlopig nog geen adviesprijs opgeplakt.