Huawei brengt nieuwe Mate Xs die uitvouwt tot tablet ook naar België

Het had een grootschalig internationaal evenement aan de start van het Mobile World Congress in Barcelona moeten worden, maar daar stak het Corona-virus een stokje tussen. De telecombeurs werd dit jaar uit voorzorg afgeschaft en dus zag Huawei zich genoodzaakt om terug te vallen op een virtuele persconferentie om zijn nieuwe producten aan de wereld voor te stellen. Het paradepaardje is een nieuwe foldable smartphone, de Huawei Mate Xs.

De Mate Xs is een verfijning van de Mate X van vorig jaar, die het nooit tot bij ons op de markt heeft gehaald. Dat is deze keer wel het geval: de Mate Xs moet vanaf volgende maand bij ons in de rekken liggen voor een adviesprijs van 2.499 euro.

Het scharnier en het flexibele scherm hebben een upgrade gekregen, zodat het geheel duurzamer zou zijn. Het scherm blijft evenwel van plastic. Terwijl Samsung voor zijn tweede poging, de Galaxy Z Flip, de inspiratie ging halen bij de flip phone, blijft Huawei vasthouden aan het idee van een smartphone die openklapt tot een kleine 8 inchtablet.

Onder de motorkap zit dezelfde Kirin 990 als in de Huawei Mate 30 Pro, met ondersteuning voor 5G-connectiviteit. De chip biedt significante prestatieverbeteringen aan een lagere energiekost dankzij het 7nm+ EUV-procedé van TSMC. De Kirin 990 wordt bijgestaan door 8 GB RAM en de opslagcapaciteit bedraagt 512 GB.

Quad Camera

Ook de Quad Camera van de Mate 30 Pro maakt opnieuw zijn opwachting. Dat betekent ten eerste een 40 MP ‘SuperSensing’-camera, ofwel een camera met een RYYB-sensor in plaats van een RGGB-sensor. Huawei introduceerde die handigheid voor het eerst in de P30 Pro. Door gele in plaats van groene pixels te gebruiken, gaat minder lichtinformatie verloren, waardoor de resultaten bij minder licht erop vooruit gaan.  

Verder vinden we ook nog een 16 MP ultragroothoekcamera, 8 MP telefotocamera en een 3D-dieptecamera terug. Dit camerasysteem doet meteen dienst als zowel voor- als achtercamera dankzij de vouwbare vormfactor van de telefoon.

De batterij heeft een capaciteit van 4.500 mAh, wat een stuk meer is dan de 3.300 mAh-batterij in de Galaxy Z Flip, al heeft die natuurlijk ook een kleiner scherm en vormfactor. Dankzij 55W Super Charge is de smartphone op 30 minuten tijd weer tot 85 procent opgeladen.

Software

De Huawei Mate Xs draait op EMUI10, dat op zijn beurt gebaseerd is op Android 10. Opnieuw laat Huawei evenwel na om de grote olifant in de ruimte bij naam te noemen: Android ja, Google Play Services neen. Zolang Huawei’s naam op de ‘Entity List’ van de Amerikaanse overheid staat, komen nieuwe toestellen van de fabrikant zonder Googles apps en diensten op de markt. Geen Play Store, geen Google Maps, geen YouTube.

Huawei sleutelt ondertussen ijverig verder aan zijn eigen Huawei Mobile Services en een uitbreiding van zijn AppGallery-ecosysteem. Voorlopig blijft de afwezigheid van Googles apps en vooral diens onderliggende services, die ook door andere applicaties gebruikt worden, een duidelijk gemis. Al wordt op dit vlak echt wel hard gewerkt, met bijvoorbeeld een samenwerking met TomTom als alternatief voor Google Maps.

Huawei tracht ook lokaal om zoveel mogelijk spelers aan boord te krijgen. Zo is het in gesprek met de 150 populairste app-ontwikkelaars in België om hun apps naar de AppGallery te brengen. Het gaat dan onder meer om banken- en krantenapps, maar ook Itsme, dat zijn identiteitsapp klaarstoomt voor Huawei’s platform.

Specifiek voor de Mate Xs wordt ook gewerkt aan een aanbod van Multi-Window-apps, die het flexibele karakter van de telefoon-tablet-hybride ten volle benutten. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met ontwikkelaars wereldwijd om het ecosysteem te laten groeien.