Microsoft introduceert nog eens nieuwe functie in Windows 10-update

Microsoft introduceert nog eens iets nieuws in Windows 10, in plaats van alleen maar nieuwe bugs. Een nieuwe build voor Insiders in de Fast Ring bevat een volledig vernieuwde Agenda-app, naast verschillende andere verbeteringen.

De nieuwe Insider-build voor Windows 10 brengt het versienummer naar 19564.1000. De meest zichtbare verandering is een preview van de nieuwe Agenda-app. Die kan worden ingeschakeld door in de toepassing te kiezen voor de “nieuwe ervaring” en brengt volgende nieuwigheden met zich mee:

  • Meer dan 30 verschillende nieuwe thema’s;
  • Verbeterde maandweergave met agendavenster dat de gebeurtenissen van de dag meteen toont;
  • Vereenvoudigde evenementcreatie;
  • Opnieuw ontworpen accountnavigatiepaneel dat minder ruimte inneemt.
Via een schuiver in de Agenda-app kan je de nieuwe ervaring activeren.

De nieuwe build bevat verder een hoop bugfixes en andere verbeteringen. De volledige lijst kan je hier terugvinden. Nog één noemenswaardig element zijn de verbeterde GPU-instellingen. Per applicatie kan worden bepaald welke GPU (integrated of discrete) moet worden gebruikt. Bedoeling is dat een gebruiker zo meer controle krijgt over de keuze krijgt tussen betere prestaties of beter batterijleven.

Minder nieuwe functies

Het was alweer even geleden dat we zo’n zichtbare verandering als de vernieuwde Agenda-app te zien kregen in een Windows 10-update. Windows 10 1909, de recentste functie-update die in het najaar van 2019 verscheen, bevatte geen noemenswaardige nieuwe functies, maar was vooral op stabiliteit gericht.

Windows 10 1909 was een relatief kleine upgrade, die zich voor gebruikers van Windows 10 1903 veeleer als cumulatieve update gedroeg, en daardoor door velen als een soort terugkeer van het servicepack werd beschouwd.

Microsoft liet eind vorig jaar weten dat het de manier verandert waarop het nieuwe functionaliteit aan Windows 10 toevoegt. Nieuwe functies worden voortaan losgekoppeld van specifieke Windows-releases en pas afgeleverd “wanneer ze klaar zijn”.

Bugs blijven opduiken

Kwantiteit en snelheid lijken in recente jaren bij Microsoft de bovenhand te hebben genomen over kwaliteit en stabiliteit, al lijkt ondertussen een ommeslag aan de gang om haastwerk te voorkomen en een stabiele gebruikservaring te verzekeren.

Dat is nodig want Windows 10-updates hebben tot nu toe niet de reputatie van erg stabiel te zijn. Haast elke maand duiken wel nieuwe problemen op. Vorige week nog ging de zoekfunctie in Windows 10 al voor de vierde keer stuk op amper enkele maanden tijd en nu zorgen twee nieuwe updates ervoor dat accounts en bestanden verdwijnen en sommige pc’s niet meer normaal opstarten.

Lees ook: Microsoft verlengt Windows 7 ondersteuning eenmalig door eigen fout
De kwaliteitsproblemen blijven niet beperkt tot Windows 10. Met de allerlaatste update voor Windows 7, waarmee de ondersteuning eigenlijk definitief moest aflopen, introduceerde Microsoft per ongeluk zelf een bug waarvoor dan toch nog een nieuwe allerlaatste update werd uitgerold.