Microsoft verandert zoekmachine in Chrome toch niet naar Bing

Microsoft is teruggekomen op zijn controversiële besluit om Bing als standaard-zoekmachine in Google Chrome te installeren. Deze installatie zou oorspronkelijk een onderdeel zijn van de 365 ProPlus-installer. Deze dubieuze beslissing werd drie weken terug bekendgemaakt, maar wordt nu alsnog teruggedraaid. 

Microsoft bracht het oorspronkelijke idee om Bing als standaard-browser te installeren positief. Met Bing kunnen Office 365 ProPlus gebruikers relevante workplace-informatie en bedrijfsgegevens rechtstreeks vanuit de adresbalk in hun browser bekijken.

De boodschap dat Microsoft Bing wilde installeren bij alle Office 365 ProPlus gebruikers werd niet goed ontvangen. De verplichte overstap naar Bing zou volgens de planning al half februari beginnen met een update. Deze update is voor nu van de baan. Er komt een aangepaste tijdlijn voor de verdere uitrol van de update. Hier maakt Microsoft in de komende weken meer over bekend. 

Reactie op zorgen van gebruikers

In een blogbericht over het terugdraaien van hun besluit zegt het Office 365 team dat ze “merkten dat er zorgen waren over de manier dat we deze waarde willen uitrollen.” Het team voegt nog toe: “We hoorden dat gebruikers niet willen dat Office 365 ProPlus de standaardinstellingen voor de zoekmachine aanpast zonder opt-in.”

Microsoft besloot gehoor te geven aan de vele zorgen en klachten van gebruikers. De Microsoft Search in Bing extensie wordt niet langer automatisch geïnstalleerd met Office 365 ProPlus. Tijdens het installeren krijgen gebruikers wel de mogelijkheid om de browser-extentie te installeren, maar dit zal niet vanzelf gebeuren. Daarbij installeert Office 365 ProPlus de extensie alleen op apparaten met Azure Active Directory support.

Eerder afdwingen van software door Microsoft

Al vanaf de aankondiging was de keuze om Bing verplicht te installeren bij Chrome gebruikers een bizar idee. De afgelopen jaren heeft Microsoft veel gedaan om de reputatie te verbeteren. Het bedrijf stond bekend om concurrentieverstorende acties, maar verbeterde zijn gedrag. De keuze om Bing te verplichten doet denken aan het oude Microsoft. Aan de tijd dat het bedrijf Internet Explorer oplegde aan zijn gebruikers.

Als Microsoft alsnog zou doorgaan met het oorspronkelijke idee, zou het bedrijf mogelijk tegen juridische kwesties aanlopen. Microsoft handelde rechtzaken in het verleden af met de belofte om geen diensten en software af te dwingen aan gebruikers. Het afdwingen van Bing op gebruikers zou een breuk zijn van deze schikking.