Samsung lanceert nieuwe Galaxy Z Flip foldable ook in België

Naast een nieuwe Galaxy S20-line-up heeft Samsung dinsdag ook de sluier gelicht van zijn tweede foldable smartphone: de Galaxy Z Flip. In tegenstelling tot de Galaxy Fold van vorig jaar verschijnt deze telefoon nagenoeg meteen na lancering op de markt, en komt hij later deze maand ook naar België.

De Galaxy Z Flip is een andere benadering van een vouwbare smartphone dan de Galaxy Fold. Die laatste plooide open in de breedte om de telefoon in een kleine tablet te veranderen, terwijl deze Z Flip naar het voorbeeld van de Motorola Razr en de flip phones van weleer openklapt tot een grote 6,7 inch smartphone.

Nog een verschil met de Fold, is dat het scherm deze keer wel door glas beschermd wordt in plaats van plastic, wat de duurzaamheid in theorie ten goede komt. Samsung gebruikt daarvoor gepatenteerd buigbaar ‘Ultra Thin Glass’ dat zeker 200.000 plooiingen moet doorstaan.

Het uitgeklapte 6,7 inch oled-scherm heeft een schermverhouding van 21,9:9 en een resolutie van 2.636 bij 1.080 pixels. Dichtgeklapt krijg je toegang tot een klein 1,1 inch oled-schermpje, dat recente meldingen toont en zelfs als viewfinder voor de camera kan worden gebruikt.

Flex mode

De telefoon kan ook half opengeklapt worden gebruikt in verschillende hoeken. In die ‘Flex mode’ splitst het display in twee 4 inchschermen. Samsung heeft nauw samengewerkt met Google aan een aangepaste UI om bijvoorbeeld in YouTube gemakkelijk video te bekijken op de bovenste helft, met de bedieningselementen op de onderste helft. De twee schermhelften kunnen ook elk afzonderlijk een andere app tonen voor multitasking.

Samsung voorziet drie camera’s: een 10 MP frontcamera (f/2.4) en een combo van een 12 MP wide-angle (f/1.8) en 12 MP ultrawide (f/2.2) camera achteraan. Onder de motorkap zit een Snapdragon 855 Plus, 8 GB RAM en 256 GB opslag. De batterij heeft een capaciteit van 3.300 mAh en ondersteunt draadloos snelladen, alsook omgekeerd draadloos laden van andere apparaten.

Beschikbaarheid

De Galaxy Z Flip zal in beperkte hoeveelheid beschikbaar zijn in Mirror Purple en Mirror Black, in geselecteerde markten, waaronder België, op 21 februari 2020. Het prijskaartje bedraagt zo’n 1.500 euro, wat al een stuk goedkoper is dan de Galaxy Fold, die meer dan 2.000 euro kostte.

Of de Galaxy Z Flip ook de andere struikelblokken van de Fold oplost, meer bepaald wat duurzaamheid betreft, valt nog af te wachten tot de eerste reviewers met het toestel aan de slag kunnen gaan. De originele Galaxy Fold bleek niet opgewassen tegen normaal gebruik, waardoor Samsung de lancering met enkele maanden moest uitstellen om het design eerst te verbeteren.

Samsung kan zich dit natuurlijk geen tweede keer permitteren, maar lijkt er deze keer vertrouwen in te hebben. De fabrikant verzekert ons dat het scharnier van de Z Flip zo is ontworpen dat er geen stof tussen en onder het scherm raakt. Afwachten of het die belofte kan waarmaken.

Lees ook: Samsung focust met Galaxy S20 op flinke camerazoom en 120 Hz-scherm en Samsung verrast met Galaxy S20 Ultra: 5G en groot 6,9 inchscherm.