Xerox verhoogt overnamebod op HP

Xerox schroeft zijn inspanningen op voor een vijandige overname van HP en verhoogt het overnamebod tot bijna 35 miljard dollar. Een eerder bod van 33,5 miljard dollar werd door het bestuur van HP unaniem weggestemd.

Xerox laat in een persbericht weten dat het nu 24 dollar per aandeel te veil heeft, in plaats van de oorspronkelijke 22 dollar. De fabrikant is van plan om 18,4 dollar contant en 0,149 Xerox-aandelen per HP-aandeel te betalen, en stapt vanaf 2 maart rechtstreeks naar de HP-aandeelhouders met dit aanbod.

De overnameplannen van Xerox kwamen vorig jaar in november aan het licht. De fabrikant benaderde toen HP, dat zes keer groter is in omzet, met een bod van 33,5 miljard dollar. Volgens HP’s raad van bestuur is dat bod evenwel een “significante onderwaardering”.

Het voorstel werd dan ook vrijwel meteen verworpen, maar Xerox bleef volhouden. Het trok 24 miljard dollar in leningen aan en besloot na een tweede afwijzing van HP’s raad van bestuur zich rechtstreeks op diens aandeelhouders te richten, alsook een vijandige overnamepoging van HP’s raad van bestuur te ondernemen.

Aandeelhouders verleiden

Xerox probeert aandeelhouders warm te maken voor een overname met de belofte dat het een omzetgroei van 1 tot 1,5 miljard dollar kan verwezenlijken op drie jaar tijd. Bovendien zou het een jaarlijkse besparing van 2 miljard dollar opleveren door consolidatie van operaties en technologieën.

De kopieertoestellenfabrikant vindt naar eigen zeggen steun bij HP’s aandeelhouders, ondanks de afkerige houding van de raad van bestuur: “Xerox heeft, in sommige gevallen meerdere keren, veel van de grootste aandeelhouders van HP ontmoet. Deze aandeelhouders stellen consequent dat zij het verbeterde rendement, de verbeterde groeivooruitzichten en het beste menselijke kapitaal willen dat voortvloeit uit een combinatie van Xerox en HP.”