Apple krijgt Franse boete voor vertragen oude iPhones

De Franse concurrentiewaakhond heeft Apple een boete opgelegd van 25 miljoen euro. Apple zou iOS-updates hebben uitgerold waarmee oude modellen bewust langzamer werden gemaakt. Hierover werd niets naar de gebruiker gecommuniceerd. Dit leidde ertoe dat gebruikers eerder afzagen van hun oude iPhone en een nieuwe kochten. 

Twee jaar lang was de Franse toezichthouder voor concurrentie en fraude, DGCCRF, bezig met het onderzoek naar Apple. Volgens de waakhond lag het grootste probleem in het gebrek aan communicatie. Apple had zijn gebruikers namelijk moeten waarschuwen dat het onmogelijk was om terug te gaan naar een oude versie van iOS, zodra de nieuwe update was geïnstalleerd. 

Apple heeft de boete geaccepteerd en moet ook een informatief statement over de kwestie publiceren op zijn Franse website. In een statement aan ZDNet zegt Apple het volgende over de kwestie: “Het is altijd al ons doel geweest om veilige producten te maken die onze klanten waarderen. iPhones maken die zo lang mogelijk meegaan, is daar een belangrijk onderdeel van. We zijn blij dat we dit met de DGCCRF hebben opgelost.”

Reden voor het trager maken

Oorspronkelijk komt de klacht voor het bewust vertragen van oude toestellen van de Franse consumentenorganisatie HOP in 2017. Toen bevestigde Apple dat het de prestaties van zijn toestellen bewust vertraagde. De reden hiervoor was om te voorkomen dat de apparaten volledig stopten met werken vanwege verouderde lithium-ion-batterijen. 

Oudere batterijen zijn minder goed in staat om zwaardere systeemeisen te ondersteunen. Daarom bracht Apple iOS-updates uit om de energiebehoefte te verlagen. Apple vertelde hierover: “Ons doel is om de beste ervaring te leveren voor consumenten. Algehele prestaties en apparaten die lang meegaan zijn hier een belangrijk onderdeel van.”

Oplossingen voor de toekomst

In de afgelopen jaren heeft Apple andere manieren ontwikkeld om de batterijen en prestaties van iPhones langer mee te laten gaan. Zo heeft de nieuwste versie van iOS 13 een nieuw functie die de schade beperkt die opladen doet voor de lithiumbatterij. In theorie zou het de lengte van de batterij zelfs moeten verlengen. Deze functie heet ‘optimized battery charging’ en wordt standaard aangezet op iPhones.