AMD’s nieuwe Threadripper wint van Intel aan een vijfde van de prijs

AMD’s Ryzen Threadripper 3990X is volgens benchmarkresultaten krachtiger dan het beste dat Intel te bieden heeft, en dat aan 4.000 dollar in de plaats van meer dan 20.000 dollar voor het Intel-equivalent.

De Ryzen Threadripper staat alleen in de markt. De chip combineert 64 rekenkernen, goed voor 128 threads, met een standaardkloksnelheid van 2,9 GHz en een boostfrequentie van 4,3 GHz. Geen enkele x86-processor heeft vandaag gelijkaardige specificaties. Voor het component vraagt AMD om en bij de 4.000 dollar.

Intel equivalent

Wil je gelijkaardige prestaties met Intel, dan moet je een dual socket-systeem bouwen met daarin twee Xeon Platinum 8280-cpu’s. Die dingen hebben 28 kernen en dus 56 threads per stuk, met een basiskloksnelheid van 2,7 GHz en een boostfrequentie van 4 GHz. Gecombineerd kom je zo aan 56 kernen en 112 threads. De adviesprijs van Intel: meer dan 10.000 dollar per Xeon Platinum 8280, of meer dan 20.000 dollar in totaal.

Op papier kom je voor vijf keer meer geld nog steeds niet in de buurt van de Threadripper. De twee Intelchips samen hebben nog steeds 16 rekenkernen minder en zijn over de ganse lijn lager geklokt. Benchmarkresultaten tonen nu aan dat wie een klein fortuin spendeert bij Intel inderdaad minder prestaties in huis haalt dan wie voor een enkele Threadripper 3990X kiest.

Duurder en slechter

Volgens resultaten van SiSoftware scoort de Threadripper 1786,22 GOPS in een rekenkundige benchmarktest. Dat is zo’n 17,8 procent beter dan de Intel-concurrentie. In de test werd de Threadripper wel dicht bij de boostfrequentie gehouden, maar dat zoiets mogelijk is, is op zich al lovenswaardig.

Intel beseft dat het klappen krijgt van AMD in het prijsdepartement, maar loopt steevast een etappe achter in de reactie op die realiteit. Team blauw halveerde pas nog de prijs van zijn Cascade Lake-Xeon-portfolio, maar zelfs die drastische prijsdaling volstaat niet om met AMD te concurreren in het high end-segment. AMD’s Zen 2-familie blijft over de ganse lijn evenwaardige of betere prestaties bieden aan een interessanter prijspunt.

AMD doet het beter

Op dit moment moet Intel het vooral hebben van het vertrouwen van historische partners. Dat volstaat voor de fabrikant om nog steeds monsterwinsten te boeken, al zijn die niet helemaal verdiend. Zowel in het pc-landschap als het HPC-domein als chips voor enthousiastelingen ben je vandaag beter af met een stuk hardware van AMD. Dat begint zich steeds meer te vertalen in een toevloed van AMD-producten in de markt. Zo bouwt Atos de laatste tijd steeds meer supercomputers op basis van AMD Epyc-processors, en kondigde HP pas nog een portfolio van zakelijk laptops gebaseerd op de nieuwe AMD Ryzen Mobile-chips aan.

Lees ook: AMD imponeert met 7 nm-laptopprocessors en 64 core-desktopchip, over de nieuwe laptopchips van AMD die vlot concurreren met Ice Lake van Intel.