Nieuwe video toont Androids AirDrop-alternatief in actie

Google sleutelt al een tijdje aan een methode om op een snelle manier bestanden te delen tussen Android-apparaten die fysiek bij elkaar in de buurt zijn. De functie werkt gelijkaardig als AirDrop op iOS en macOS.

Een nieuwe video van XDA Developers toont hoe die functionaliteit, genaamd Nearby Sharing, er in praktijk ongeveer zal uitzien. In de hands-on zien we hoe enkele foto’s en een videobestand worden gedeeld tussen een Pixel en Pixel 4, al merkt XDA op dat het ook werkt op een OnePlus.

Android bood eerder al een AirDrop-alternatief via NFC, maar dat werd nooit een succes en verdween uiteindelijk met de lancering van Android 10. The Verge merkt op dat er reeds een gelijkaardige functionaliteit in de Google Files-app ingebakken zit, maar op OS-niveau ontbreekt het momenteel dus.

Hoewel Google het zelf nog niet officieel heeft aangekondigd, doen al een tijdje geruchten de ronde van een nieuwe AirDrop-tegenhanger op Android. De video van XDA is de eerste keer dat we de functie in actie kunnen zien.

We zien dat Nearby Sharing rechtstreeks in het menu met snelle instellingen ingebouwd zit en de transfer via wifi verloopt. De functie zou het beste werken wanneer twee apparaten binnen zo’n 30 centimeter van elkaar verwijderd zijn en er is ook een optie voorzien om je apparaat te verbergen van onbekenden in de buurt.

Voorlopig is er nog geen nieuws wanneer Nearby Sharing officieel door Google wordt gelanceerd, laat staan aangekondigd. Afgaande op hoe ver de functionaliteit al gevorderd is volgens de video van XDA Developers, verwachten we evenwel dat dat niet heel lang meer kan duren. Googles ontwikkelaarsconferentie I/O begin mei lijkt ons een uitgelezen moment.