Microsoft gaat zoekmachine in Chrome naar Bing veranderen

De Office 365 ProPlus-installer van Microsoft gaat binnenkort automatisch een extensie installeren die de standaard-zoekmachine in Chrome naar Bing verandert. IT-administrators zien de wijziging niet zitten.

Microsoft laat zich inspireren door de louche shareware uit de jaren tweeduizend en gaat de Office 365 Pro Plus-installer uitrusten met een extensie waar niemand om vraagt. Die extensie wordt automatisch geïnstalleerd op systemen met Google Chrome als browser maar een andere zoekmachine dan Bing als standaard. Die extensie zal Bing vervolgens als standaard instellen. In eerste instantie voert Microsoft de wijziging door in een beperkt aantal regio’s waaronder de VS, het VK, Canada en Frankrijk. Ons land blijft voorlopig gespaard.

Microsoft kondigt de wijziging aan als een positief punt. Gebruikers kunnen dankzij de integratie van Bing via Chrome ook Microsoft Search gebruiken, dat meteen resultaten geeft aan de hand van bedrijfsdata. Als Reddit een indicatie mag zijn, staat IT-administrators echter alles behalve te springen voor de wijziging die Microsoft door hun strot wil rammen.

Voorkomen

De installatie van de extensie is niet verplicht. Wie niet wil dat Microsoft zich moeit met de voorkeuren van Google Chrome, kan de installatie op twee manieren voorkomen. Optie één is om het xml-configuratiebestand voor de Office Deployment Tool aan te passen met volgende lijnen:

<Configuration>
<Add OfficeClientEdition=”64″ Channel=”Monthly”>
<Product ID=”O365ProPlusRetail”>
<Language ID=”en-us” />
<ExcludeApp ID=”Bing” />
</Product>
</Add>
</Configuration>

Voor optie twee ga je via de Group Policies. Daar vind je een nieuwe instelling met Don’t install extension for Microsoft Search in Bing that makes Bing the default the search engine. Wie die aanvinkt, blijft ook gespaard van de aanpassingen.

Microsoft zal Bing pas op nietsvermoedende organisaties beginnen forceren vanaf versie 2002 van Office 365 ProPlus. Particuliere installaties worden (momenteel) niet getroffen. Het is onduidelijk waarom Microsoft denkt dat het een goed idee is om zich standaard te moeien met de configuratie van een niet Microsoft-browser binnen organisaties die daar niet om vragen. De ongevraagde installatie van extensies doet sterk denken aan de toolbars die je ouders of grootouders telkens binnenhalen wanneer ze gratis software van het internet proberen te installeren.