1 min

Tags in dit artikel

,

Minister Ter Horst stelt voor dat alle declaraties van bestuurders op internet worden geplaatst, dit komt na aanleiding van de provinciebestuurders die voor tienduizenden euro’s onterecht hebben gedeclareerd.

De provinciebestuurders zouden in totaal voor meer dan een miljoen euro hebben gedeclareerd. In Utrecht, Limburg en in Noord-Holland zijn de declaraties het hoogst.

De Minister wil dit doen door de steeds terugkerende discussie over onkostenvergoedingen en declaraties te voorkomen door het openbaar te maken. Ook voegt ze er nog aan toe dat ze het beeld over de bestuurders verontrustend vind.

Er waren heel wat bijzondere declaraties, bijvoorbeeld een rolletje drop, een fles Beerenburg en verkeersboetes die in rekening van de provincie werden gebracht. En dat is tegen de regels. Dit soort kosten moeten ze uit hun vaste onkostenvergoeding betalen. Gedeputeerden krijgen daarvoor jaarlijks ruim 7500 euro als vaste vergoeding, en elke Commissaris van de Koningin zelfs 20.000 euro. De onkostenvergoeding is onder andere bedoeld voor cadeautjes en etentjes.