Nextcloud gaat concurrentie aan met Google Docs en Office 365

Nextcloud is vooral bekend als een doe-het-zelf cloudopslagdienst. Met de nieuwe opensource Nextcloud Hub gaat het de concurrentie aan met SaaS-kantoorpakketten zoals Google Docs en Office 365. 

Lange tijd bood Nextcloud Collabora Online Office, een SaaS-versie van de opensource LibreOffice-suite, aan zijn klanten aan. Nextcloud Hub is een compleet nieuw product. Het combineert Nextcloud Files met OnlyOffice van Ascensio System. 

Samen zorgen de programma’s voor een compleet kantoorpakket met tekstverwerking, spreadsheets, presentatiesoftware, document management, project management, CRM, kalender en e-mail. 

Eenvoudig overstappen

De nieuwe bundel van Nextcloud is compatibel met zowel MS Office als Open Document. Hiermee neemt het bedrijf een van de grootste obstakels weg om over te stappen van de ene office-suite naar een andere. 

Een ander onderdeel van de nieuwe Hub is Nextcloud Talk. Dit programma biedt instant messaging, screen-sharing, videoconferencing en VOIP-bellen. Nextcloud beweert dat Talk betere beveiliging biedt dan Microsoft Teams en Slack, omdat de gebruikersdata op de eigen server blijft in plaats van in de cloud van derde partijen. Ook is alle data versleuteld, voor verdere bescherming.

Ook Nextcloud Groupware is onderdeel van Hub. Dit is een pakket met mogelijkheden voor e-mail, kalender en het opslaan van contactgegevens. Het systeem draait op de server van de gebruiker en slaat ook daar de communicatie op.

Nextcloud Hub is te gebruiken als webinterface of native op iOS, Android, macOS, Windows of Linux. Verder zijn er ook integraties beschikbaar met Outlook en Thunderbird.

Bescherming van data

Op het eerste gezicht is het een gedurfde stap om de concurrentie aan te gaan met giganten zoals Google en Microsoft. Frank Karlitschek, oprichter en CEO van Nextcloud, legt aan ZDNet uit waarom hij de stap zet: “De markt vraagt om een lokaal geïnstalleerd alternatief voor externe clouddiensten, die de digitale onafhankelijkheid van zijn gebruikers beschermt. Nextcloud Hub is het eerste volledige en goed geïntegreerde platform dat kan worden gehost op de interne infrastructuur van het bedrijf.”

“Data-onafhankelijkheid is een essentiële behoefte voor veel klanten bij het gebruik van clouddiensten om hun bedrijfsgeheimen te beschermen. Dit geldt voor klanten in zowel de publieke als de particuliere sector”, vertelt Karlitschek. Nextcloud Hub zorgt voor deze onafhankelijkheid. 

De community-versie van Nexctloud Hub is gratis om te gebruiken. De prijzen voor Nextcloud Enterprise beginnen bij 3.400 euro per jaar. Premium-support, waaronder 24/7 telefonische ondersteuning, begint bij 4.900 euro per jaar.