Asus lanceert nieuwe minipc’s met Wifi 6 en Intel Comet Lake-chips

Asus vernieuwt zijn zakelijke minipc’s met Intel Comet Lake-chips en stopt er ineens een Wifi 6-ontvanger in en USB-C-connectiviteit. Het modulaire design laat toe om twee opslagtypes te plaatsen: M.2 en een klassiek 2,5 inchformaat.

Na het verwijderen van vier schroeven onderaan kan je de Asus Mini PC PN62 configureren met twee RAM-latjes, een M.2 geheugenslot en een 2,5 inchschijf naar keuze. Asus biedt opties van 2 GB tot 64 GB DDR4 dual channel. Qua opslag heb je de keuze uit een 500 GB of 1 TB HDD en/of een 128 GB of 256 GB M.2 SSD.

Asus stopt er een Intel Wifi 6-chip in (AX201/AX200) die tevens Bluetooth 5 ondersteunt.

asus mini pc pn62

Achteraan het kleine doosje is er genoeg connectiviteit voorzien: 1x USB-C (USB 3.1), 2x USB-A (USB 3.1), HDMI, RJ45 en één configureerbare poort naar keuze: COM, VGA, DisplayPort, LAN of Thunderbolt 3. Het is voorlopig nog niet duidelijk of in België al die opties beschikbaar zijn van de apart configureerbare poort.

Aan de voorkant is er opnieuw ruimte voor 1x USB-C (USB 3.1) en 2x USB-A (USB 3.1), samen met nog een IR-sensor en een kaartlezer. De basis van de Asus Mini PC PN62 is VESA 100-compatibel (VESA-kit is optioneel), zodat je het toestel achteraan je monitor kan bevestigen voor een nette afwerking.

Foute Intel-chips

Asus kiest voor Comet Lake-chips van Intel, wat spijtig genoeg de foute keuze is. Het gaat om dezelfde 14 nm-chips uit de vorige generatie, met als enige verschil een hogere kloksnelheid en bijhorend hoger verbruik en TDP-waarde. De 10 nm Ice Lake-chips van Intel hadden hier beter geweest.

asus mini pc pn62

Je kan kiezen uit een Intel Core i3, Core i5 of Core i7, waarbij elke chip voorzien is van geïntegreerde UHD Graphics gpu van Intel. Hiermee kan je tot twee 4K-schermen tegelijk aansturen met een toestel. Vooraan zitten twee microfoons zodat je via stemherkenning Cortana kan bedienen met Windows 10 Pro.

De minipc meet 11,5 cm op 11,5 cm en is 4,9 cm hoog. Asus claimt dat de minipc is getest op vibraties, vallen, extreme temperaturen (-40 °C tot 60°C) en vochtigheid. Die beweringen worden niet bijgestaan door een MIL SPEC-certificering die de meeste andere fabrikanten behalen dankzij onafhankelijke testen. Je zal hier Asus op zijn woord moeten geloven.