Laptopmarktaandeel AMD klimt richting 20 procent

AMD’s marktaandeel in de laptopbusiness blijft stijgen. Volgens Digitimes kan de chipbouwer dit jaar nog de kaap van 20 procent overschrijden.

AMD blijft kapitaliseren op het processortekort van Intel. In Q3 van 2019 bedroeg het marktaandeel in de laptopmarkt van AMD al 14,7 procent, wat 3,8 procent groei was tegenover het jaar daarvoor. Analysten voorspellen nu dat AMD tegen Q2 van dit jaar kan uitkijken naar 20 procent van de koek. Dat is een wel erg optimistische inschatting, al zijn er verschillende factoren die bijdragen aan het succes van AMD.

Tekort maar ook eigen kracht

De eerste is zoals gezegd het processortekort. Intel heeft onvoldoende productiecapaciteit om aan de vraag van alle OEM’s te voldoen. Dure processors met een hogere marge rollen prioritair van de band, ten koste van chips voor midrange- en vooral budgettoestellen. De Celeron- en Pentium-reeksen krijgen de zwaarste klappen. Fabrikanten moeten zo noodgedwongen naar AMD grijpen dat daar mooi op inspeelt met de introductie van nieuwe eigen chips die lijnrecht tegenover de exemplaren van Intel staan.

De opkomst van AMD heeft natuurlijk niet enkel te maken met de fouten van Intel. De chipbouwer heeft met zijn mobiele 7 nm Ryzen 4000-portfolio laptopprocessors op de markt die in theorie minstens evenwaardig zijn aan de Ice Lake-chips van Intel. Die processors worden zo geprijsd dat ze een betere prijs-prestatie-verhouding hebben dan de Intel-equivalenten. Bovendien is ook Ice Lake onvoldoende beschikbaar. We zien dan ook hoe steeds meer fabrikanten AMD omarmen, niet alleen in budgetlaptops en Chromebooks maar ook in zakelijke toestellen.

Verder dan de laptopmarkt

Ook buiten de laptopmarkt boekt AMD vooruitgang. In het meest high-end-segment, waar Intel de grootste marges pakt, dwong de chipbouwer zijn oude concurrent al om chips uit zijn portfolio te schrappen en de prijzen drastisch aan te passen naar omlaag toe. Verder zorgt de knappe prijs-prestatieverhouding van AMD ervoor dat chips zoals Epyc steeds vaker de voorkeur genieten tegenover die van Intel. Zo werkt Atos momenteel aan een erg krachtige supercomputer voor weervoorspellingen binnen Europa, gebaseerd op Epyc-chips. Andy Grant van Atos vertrouwde ons pas nog toe dat AMD er steeds vaker als superieur uitkomt in de benchmarks en dus geselecteerd wordt voor de bouw van nieuwe systemen.

Lees ook: Intel-CEO legt uit waarom er onvoldoende processors van de band rollen, waarin we naar de oorzaak van Intels processortekort kijken.