Apple werkt aan overklokmodus voor Macbooks

Gelekte code suggereert dat Apple een overklokmodus wil uitrollen naar een aantal nieuwe Macbooks. Die zou de prestaties opkrikken ten koste van de batterij.

Apple werkt aan een overklokmodus voor Macbooks. Dat blijkt uit gelekte code voor de betaversie van macOS Catalina 10.15.3. De modus krijgt de naam ‘Pro Mode’. In die modus verhoogt de Macbook de snelheid van de ventilators om zo meer hitte af te voeren. Dat laat de hardware in principe toe om iets langer aan een iets hogere frequentie te werken zonder tegen de thermische limieten van het chassis te botsen.

Wie de modus activeert, krijgt te lezen dat die het batterijleven kan verlagen en het geluid kan verhogen, al spreekt het voor zich dat beide dingen het geval zijn wanneer je een systeem aan een hogere kloksnelheid laat werken. Volgens 9-to-5-Mac is de modus enkel bedoeld voor de 16 inch Macbook Pro. Dat klinkt logisch, aangezien dat grote toestel meer ruimte heeft binnenin en dus beter gekoeld kan worden dan compactere toestellen.

Variabelen

Hoeveel extra prestaties de ‘Pro Mode’ kan genereren, is onduidelijk. Dat er ruimte is om het systeem te overklokken, impliceert dat Apple de maximale kloksnelheid van de cpu kunstmatig laag houdt om het lawaai van de koeling te beperken. Pro Mode lijkt komaf te maken met die beperking, maar het is onduidelijk hoeveel marge er is. Het type cpu speelt vanzelfsprekend ook een belangrijke rol. Écht overklokken is geen optie. De Intel-chips die Apple gebruikt kunnen immers niet boven hun door Intel gespecifieerde maximale frequentie geklokt worden. Het gaat eerder om het opheffen van een beperking opgelegd door Apple zelf, zodat de chip dichter bij zijn maximale specificaties kan presteren.

Het systeem doet denken aan de energie-prestatieslider die Windowsgebruikers al jaren zelf kunnen bedienen. Daarmee kan je tussen vier trappen van optimalisatie kiezen, van prioriteit voor de batterij met een lagere kloksnelheid en lagere maximale schermhelderheid tot prioriteit voor prestaties, waar de enige beperking de temperatuurgrens van het binnenwerk van de laptop is. Mac OS biedt zijn gebruikers die flexibiliteit niet op een dergelijke uitgebreide manier, al kan je de batterij intussen wel optimaliseren via Automatic graphics switching in toestellen met discrete gpu.

Wanneer Pro Mode precies uitrolt en welke toestellen er uiteindelijk mee aan de slag zullen kunnen, blijft afwachten. Het is in afwachting interessant om te zien dat Apple bereid is een stukje van de strakke controle over zijn toestellen af te geven, en gebruikers enkele keuzes zelf te laten maken.

Lees ook: Mac Pro vs zelfbouw vs Windows-OEM: welke workstation past bij jou? We analyseren de binnenkant van de nieuwe Mac Pro, doen hetzelfde voor de alternatieven en zoeken de beste prijs-kwaliteitsverhouding.