Samsung springt tien jaar in de toekomst met Galaxy S20

Een lek toont Samsungs nieuwe toptelefoon in al zijn glorie, een maand voor de lancering. De opvolger van de Galaxy S10 wordt de Galaxy S20, maar lijkt ondanks de naamgeving niet drastisch te verschillen van zijn voorganger.

Na 10 komt 20, zo rekent Samsung, en zo zal de Koreaanse fabrikant op 11 februari de Galaxy S20 aan het grote publiek voorstellen. In afwachting daarvan krijgen we een groot lek met real life-foto’s van het toestel, waarin zowel naam, hoeveelheid camera’s als design worden bevestigd. De beelden werden gelekt op XDA Developers.

Meteen 20

Het eerste opvallende nieuwtje is de naam. Geen Galaxy S11 dus, maar een S20. Samsung volgt zo onder andere Apple, Huawei en Microsoft in het arbitrair overslaan van nummers in zijn line-up. Verder zien we een toestel met een langere aspect-ratio, in lijn met de voorgangers, vermoedelijk ergens rond 18:9 of 19:9. De kleine schermranden blijven een trekpleister, al zou Samsung de curves van het scherm aan de zijkanten drastisch hebben teruggeschroefd. Wat vijf jaar geleden hip was, lijkt nu stilaan verouderd.

Aan de schermkant blijven we één camera zien die in het scherm zweeft. Het cameragaatje verhuist naar het midden vergeleken met de S10. Samsung gaat OnePlus niet achterna met een pop-up-selfiecamera en blijft dus schermruimte opofferen. Nieuwe wallpapers zullen ongetwijfeld opnieuw dankbaar gebruik maken van de esthetische feature.

Camera-extravaganza

Achteraan schreeuwt de telefoon CAMERA’S met een camerablok dat maar liefst vier lenzen, een LED-flash en laser-autofocusmodule huisvest. Of het elegant is, laten we aan jou over. Naast de standaardlens, de breedhoek en de portretlens zou Samsung nu ook een macro-lens toevoegen. We zijn benieuwd naar de capaciteiten wanneer we het toestel binnen enkele weken onder handen zullen nemen.

Voor de volledigheid halen we nog even de andere geruchten aan. Het toestel zou verschijnen met een Exynos 990-SoC en in 4G- en 5G-varianten beschikbaar zijn, tenminste bij ons. In markten zoals de VS drijft Samsung de telefoon traditioneel aan met een Qualcomm-SoC. De nieuwe Qualcomm 865 is enkel te koop in tandem met een 5G-module van die chipbouwer, zodat er van die toestellen geen 4G-versie komt. Tot slot zou er een Galaxy S20, een S20+ en een S20 Ultra op de markt verschijnen met verschillende formaten en camera-opties.

Lees ook: Samsung lanceert Galaxy Fold, maar niet in België, over hoe het vorige vlaggenschip van Samsung ons bereikt heeft.