2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Zweedse rechtbank heeft haar versie van de feiten de deur uitgedaan. Volgens de rechtbank is de rechter die de beheerders van The Pirate Bay veroordeelde, helemaal niet partijdig geweest. Sterker nog, zo stelt de rechtbank, zijn lidmaatschap op de auteursrechtenorganisaties zorgde voor meer kennis van het onderwerp.

De beheerders achter de Pirate Bay zijn een tijd geleden aangeklaagd vanwege copyright-schending. De beheerders zijn toen veroordeeld door een Zweedse rechter, die oordeelde dat de beheerders zich inderdaad schuldig hadden gemaakt aan het vergrijp. De beheerders moeten een boete betalen en een gevangenisstraf uitzitten. Kort daarna ging het zaakje echter, door de vele media publiciteit, verder rollen. Diverse partijen, waaronder de advocaten van de gedaagde, gaven aan het oneens te zijn met de rechter-keuze. Hij zou namelijk bevooroordeeld zijn, omdat hij lid is van diverse auteursrechtenorganisaties.

De rechtbank heeft nu aan het hoger gerechtshof een verklaring gericht die meldt dat dit niet het geval is. Zij verwerpen dan ook elke aanklacht die gemaakt is door diverse partijen. De rechter in kwestie zou niet bevooroordeeld zijn geweest en door zijn lidmaatschap bij de bewuste organisaties wist de rechter juist meer over het onderwerp. Hij is eveneens niet bewust op de zaak gezet vanwege deze specifieke achtergrond, zo luidt de verklaring.

Wat het hoger gerechtshof doet met deze wijsheid van de rechtbank is overigens nog niet duidelijk. Het gerechtshof moet nog uitspraak doen omtrent deze aantijgingen. De zaak wordt sowieso in een hoger beroep gezet, deze is namelijk aangetekend door zowel de gedaagde als de aanklagers.