2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uit onderzoek van het SABIP, een auteursrechtenorganisatie, blijkt dat zeven miljoen Engelsen illegaal downloaden. Ongeveer 1,2 miljoen doen dit op wekelijkse basis. Dit kost de Engelse economie ongeveer twaalf miljard pond per jaar, zo stelt het onderzoeksteam.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet eens weten dat wat ze doen verboden is. Dit heeft mede te maken met het feit dat veel content op het internet wel gewoon legaal gratis is. Maar andere content, zoals muziek en dergelijke, is niet gratis. Er kan echter wel gratis aangekomen worden en dat brengt mensen in verwarring. Dat stelt het rapport althans.

De Engelse overheid is zich bewust van het probleem, maar kan vooralsnog weinig actie ondernemen. Ze vinden dat er internationale steun moet komen voor acties op dit gebied. De Engelse overheid en de onderzoekers van SABIP, verwachten overigens wel steun van de overige EU-lidstaten. Zeker omdat het probleem de hele binnenlandse economie meesleurt.

De internetproviders zijn van mening dat het niet hun verantwoordelijkheid is om politieagentje op het internet te spelen. Ze stellen dat als er iets moet gebeuren, er een organisatie moet komen die het regelt. De internetproviders gaan niet zelf kijken of wat er gebeurt, legaal of illegaal is. Het onderzoek stelt tegelijk dat de helft van het dataverkeer dat verzet wordt, te maken heeft met illegale content. De internetproviders kunnen dus wel degelijk geld besparen, zo is de prognose.

Een andere ontwikkeling die het probleem zo snel op laat komen, is de internetsnelheid. Veel gebruikers hebben de laatste tijd verschillende snelheidsupdates gehad. Hiermee wordt het dus steeds eenvoudiger om de muziek en films snel binnen te halen. SABIP-bestuurslid Dame Lynne Brindley, geeft aan: "Uit dit onderzoek blijkt dat het probleem groter is dan we dachten. Het onderzoek biedt tegelijkertijd een basis om betere richtlijnen en wetgeving in te stellen op dit gebied."