2min

De publieke bèta van Safari 4 blijkt toch niet zo privacybewust te zijn als wordt aangenomen. De browser slaat allerlei bestanden op die ook na het wissen van de geschiedenis achterblijven en gebruikt kunnen worden om bezochte sites te achterhalen.

Volgens blogger C. Harwick zorgen de nieuwe functies ’top sites’ en de doorzoekbare geschiedenis voor dit vervelende probleem. Deze functies maken namelijk talloze bestanden aan op vreemde plaatsen op de computer. Wanneer men de geschiedenis wist worden deze bestanden niet verwijderd, laat staan automatisch opgeschoond. Dit brengt niet alleen een privacyprobleem met zich mee, maar kost ook veel schijfruimte.

Middels deze bestanden kan namelijk eenvoudig achterhaald worden welke websites zijn bezocht. De functie privacy-modus, die dit zou moeten voorkomen, lijkt hier ook geen rekening mee te houden. De browser schoont bijvoorbeeld de bestanden in de map ~/Library/Caches/Metadata/Safari niet goed op, en vult de map ~/Library/PubSub/Feeds/ met duizenden bestanden die nooit worden verwijderd.

De QuickLook-previews die Safari maakt van websites worden opgeslagen in een verborgen directory op de locatie /private/var/folders/et/etuAKaR1GTeV9DVeRGfst++++TI/ -Caches-/com.apple.Safari/Webpage Previews. Hier zijn afbeeldingen te vinden in zowel klein (thumbnail) als (volledig) groot formaat van alle pagina’s die bezocht zijn. Ook deze worden nooit automatisch door de browser opgeschoond.

Met name het laatste noemt Harwick ‘een grote schande’ omdat het vele gigabytes aan schijfruimte kost en een grote inbreuk maakt op de privacy van de gebruiker. Opvallend is overigens wel dat de problemen met het opschonen alleen voorkomen onder Leopard (Mac OS X 10.5). Onder Tiger (Mac OS X 10.4) gaat het naar verluidt wel goed. Het zou hierbij dus om een bug gaan die specifiek betrekking heeft op Leopard.

Tot slot moet wel opgemerkt worden dat het hier gaat om een bètaversie van een browser. Het is dus mogelijk dat deze fouten en/of problemen bevat dan wel veroorzaakt. De problemen spelen in ieder geval bij de Mac OS X-versie van de browser of het ook bij de Windows-versie het geval is, is niet duidelijk.