Linux 5.6-kernel zal USB4 ondersteunen

Linux 5.6 krijgt ondersteuning voor USB4, de nieuwe usb-specificatie die is gebaseerd op Thunderbolt 3 en waarvan wordt verwacht dat ze heel wat problemen op termijn zal oplossen.

Nadat de officiële USB4–specificatie in september werd gepubliceerd, volgde begin oktober de initiële code om de nieuwe standaard in de Linux-kernel te integreren. Dat zal gebeuren in Linux 5.6, zo meldt Phoronix.

De kernel krijgt zowel host- als apparaatondersteuning voor USB4. Met ongeveer 2.000 lijnen werd de code relatief compact gehouden. Dat was mogelijk omdat kon worden voortgebouwd op de bestaande code voor USB en Thunderbolt.

Een stabiele versie van Linux 5.6 wordt pas verwacht rond eind maart of begin april volgend jaar. Phoronix merkt op dat de update daarmee wellicht te laat komt voor Ubuntu 20.04, maar normaal wel zal opduiken in Fedora 32 en andere distro’s.

USB4

USB4 heeft een maximale transfersnelheid van 40 Gbps en is Thunderbolt 3-compatibel. Een belangrijke nuance daarbij is dat USB4 weliswaar dezelfde functionaliteit deelt met Thunderbolt 3, maar het protocol zelf niet noodzakelijk ondersteunt. Die keuze is aan de hardwarefabrikant.

Dat is jammer, want daarmee grijpt het USB Implementers Forum naast de kans om volledig klare soep te schenken en is er toch weer wat troebelheid. Het probleem zit hem in de universele USB-C-stekker die zowel voor verschillende usb-standaarden (3.1 Gen 1, 3.1 Gen 2, 3.2) en Thunderbolt 3 wordt gebruikt, maar dus niet altijd dezelfde functionaliteit biedt.

USB4 kon volledig komaf maken met die onduidelijkheid, maar het lijkt erop dat dat dus niet helemaal het geval zal zijn. In deze USB4 FAQ, die we eerder dit jaar maakten, kom je alles te weten over de nieuwe usb-specificatie. Over de huidige valkuilen van USB-C kan je hier meer lezen.