HP Elite Dragonfly krijgt 5G

Op CES kondigt HP aan dat de ultradunne en lichte Elite Dragonfly-laptop in de loop van het jaar 5G krijgt. Ook Tile-integratie staat op het programma.

HP blijft inzetten op zijn Dragonfly. Die dunne maar krachtige ultrabook vertegenwoordigt voor het merk een nieuwe manier om over laptops te denken, met een hippe naam op de koop toe. Het toestel werd eind vorig jaar al gelanceerd maar krijgt in de loop van dit jaar enkele nieuwe functies aan boord.

Eerst is er de 5G-integratie. HP wil niet verklappen welke modem het gebruikt maar vertelt wel dat het “nauw samenwerkt met Qualcomm en de X55-modem”. Dus er zit één of andere variatie van de X55-modem in de laptop. Echt wild hoeven we met de nieuwe functionaliteit bij ons niet te worden. Om 5G te kunnen gebruiken moet er eerst een 5G-netwerk zijn, en een netwerk komt er pas als onze politici klaar zijn met kibbelen, een federale regering vormen, de volgende kibbelronde afsluiten waarin een geldverdeling van de 5G-spectrumveiling moet de deelstaten wordt overeengekomen, en dan die veiling ook uitschrijven. Laten we stellen dat de kans bestaande is dat HP tegen dan een Dragonfly Gen 2 op de markt heeft.

Mobiel zonder Arm

Dat HP 5G toevoegt, is desalniettemin relevant. Het toont dat de fabrikant Dragonfly als een uitermate mobiel toestel ziet, en illustreert eveneens dat je perfect een licht mobiel toestel met de nodige connectiviteit kan bouwen rond een Intel-chip, zonder dat je een Arm-cpu in je toestel hoeft te steken met alle gevolgen van dien. Wieweet kunnen wij er ooit ook van profiteren.

Verder vertelt HP tijdens CES nog dat Dragonfly geïntegreerd wordt met Tile. Tile is een bedrijf dat gadgets maakt waarmee je dingen zoals je sleutels kan terugvinden. Je kan ze bijvoorbeeld lawaai laten maken. Dankzij de integratie zal je enerzijds je Dragonfly snel kunnen terugvinden, terwijl je anderzijds andere Tile-toestellen via de laptop kan zoeken.

10e generatie

Tot slot krijgt de Dragonfly processors van Intels tiende generatie mee. De nieuwigheden volstaan voor HP om de nieuwe Dragonfly al onder het label ‘Gen 2’ te stoppen, ook al is de eerste generatie nog maar pas uit. Op de beschikbaarheid is het nog even wachten. De vernieuwde versie staat pas gepland voor de zomer en zal vermoedelijk een vanafprijs van 1.622 euro kennen.