HP’s nieuwste laptopdocks zijn schermen

HP lanceert twee nieuwe USB-C-schermen die dubbel dienstdoen als dock. Voor gebruik in zakelijke omgevingen integreerde de fabrikant enkele handige managementfuncties.

Op CES in Las Vegas introduceert HP de E24d G4 en de E27d G4: twee schermen val zoals de naam doet vermoeden 24 inch en 27 inch. De monitoren werken via USB-C en doen als dusdanig dienst als dock. Dat betekent concreet dat je met één kabel die van het scherm loopt voldoende hebt om je laptop aan te sluiten op display en randapparatuur, en het toestel van stroom te voorzien.

Dat is op zich niet nieuw: de functionaliteit zit ingebakken in de USB C 3.1-standaard en vinden we in steeds meer schermen terug. Technisch gezien kan je die allemaal docks noemen, al heeft HP aan zijn producten wel enkele nieuwigheden toegevoegd. De belangrijkste functie is ongetwijfeld macadres-passthrough. Sluit je je laptop aan op het scherm, dan krijgt die ethernetconnectiviteit via het display dat net als een klassiek dock via een kabel op het kantoornetwerk past. Het scherm geeft echter het macadres van de aangesloten laptop door. Dat laat IT toe om toestellen op het netwerk nauwkeurig te managen.

Single power on

Veel klassieke schermen maar bijvoorbeeld ook USB-dongles en docks hebben zo’n macadres-passthrough niet aan boord, zodat het macadres van het aangesloten toestel achter dat van het dock of de dongle verdwijnt. Verder laat het systeem ook wake on lan-functionaliteit toe. De gebruiker geniet dan weer van de eenvoud van single power on: met één druk op de aan-uitknop van laptop of scherm floept alles aan en kan je aan de slag. Verder merkt HP nog op dat je schermen kan daisychainen wanneer je aan één display niet voldoende hebt.

De dingen komen in februari beschikbaar. Voor onze markt communiceert HP nog geen prijzen, in de VS gaat het om 349 dollar voor de e24d en 479 dollar voor de E27d. Europrijzen kennen we nog niet. HP geeft wel aan dat de dock-functionaliteit niet HP-exclusief is. Ieder toestel met een USB C 3.1-poort kan er in principe gebruik van maken. Die openheid is welkom, aangezien we ons nog de nare begintijden van USB C herinneren waarin we HP’s laptops enkel konden opladen met laders van de fabrikant zelf, een onnodige beperking die intussen gelukkig ook verdwenen is. Het spreekt voor zich dat de docks ook met desktops werken.