Google verhelpt bug die data verwijdert in Chrome 79 voor Android

Google heeft een oplossing uitgebracht voor een bug in Chrome 79, die zorgde voor dataverlies en het resetten van sommige apps in Android.

Google staakte de uitrol van Chrome 79 vanwege de bug, tot het een oplossing klaar had. Die fix is er nu als onderdeel van Chrome versie 79.0.3945.93, dat momenteel naar gebruikers wordt uitgerold.

Het probleem trof Android-applicaties die gebouwd zijn op basis van WebView, een gestripte versie van de Chrome-browser. Dat wordt vaak gebruikt als container om webapplicaties als lokale apps op Android-toestellen te installeren. Omdat WebView en Chrome gekoppeld zijn aan elkaar, betekent een nieuwe Chrome-versie automatisch ook dat WebView wordt geüpdatet.

Foute locatie

Apps op basis van WebView maken gebruik van verschillende API’s, zoals localStorage en WebSQL, om data lokaal op het apparaat te bewaren. Chrome 79 wijzigde evenwel de directory waarin die data worden verzameld, zonder bestaande gegevens mee te verhuizen, waardoor die onbereikbaar werden voor gebruikers.

Initieel was alleen sprake van impact op data van localStorage en WebSQL, maar ZDNet leerde ondertussen dat ook andere API’s getroffen waren, zoals AppCache, File System, IndexedDB en Service Workers. Cookies en sessionStorage waren niet getroffen.

Na de update naar Chrome 79 kwamen heel wat gebruikers tot de vaststelling dat veel van hun apps plots gereset waren, hun data waren verloren, of dat ze uit het account uitgesloten waren.

Impact beperkt

Aanvankelijk werd gedacht dat de helft van de gebruikers de update reeds had geïnstalleerd. Nu blijkt dat Google de update reeds had gepauzeerd voordat die bij 15 procent van de gebruikersbasis terechtkwam, waardoor de impact veel beperkter is.

Het goede nieuws is dat er nu een oplossing beschikbaar is én dat de data niet echt verloren zijn. De Chrome-ontwikkelaars konden dat eerder deze week nog niet bevestigen, maar nu blijkt dat de data intact zijn, alleen staan ze nog op de foute plaats. De verloren gewaande data zullen opnieuw verschijnen wanneer gebruikers de nieuwe update hebben uitgevoerd.