Microsoft rolt nieuwe Edge automatisch uit tenzij je dat niet wil

Vanaf 15 januari 2020 rolt Microsoft zijn nieuwe Edge-browser op basis van Chromium automatisch uit naar Windows 10-gebruikers via Windows Update, en wordt het oude Edge vervangen. Wie dat niet wil, kan een Edge Blocker Toolkit installeren.

Het is ondertussen zo’n jaar geleden dat Microsoft iedereen verraste met de aankondiging van een nieuwe Edge-browser op basis van Googles Chromium-engine. De voorbije maanden kon iedereen die dat wou reeds aan de slag met verschillende testversies van de browser via het Insider-programma. Vanaf 15 januari is Edge op Chromium klaar voor het grote publiek.

Vanaf dat moment maakt Microsoft de browser beschikbaar via Windows Update voor alle pc’s die draaien op Windows 10 1709 of nieuwer. In zijn documentatie geeft Microsoft aan dat de browser ongeveer elke zes weken zal worden geüpdatet met nieuwe features. Beveiligings- en compatibiliteitsupdates worden uitgerold wanneer ze nodig zijn.

Eenmaal de nieuwe browser op een systeem in geïnstalleerd, en Windows 10 de nodige updates heeft gekregen, worden alle verwijzingen naar de huidige versie van Edge vervangen door verwijzingen naar de nieuwe, Chromium-gebaseerde versie. De nieuwe Edge-browser wordt op de taakbalk vastgepind en de meeste protocols die standaard door het oude Edge werden verwerkt, worden vanaf dan door de nieuwe browser verwerkt.

Edge Blocker Toolkit

Bedrijven die de automatische migratie naar Chromium Edge liever niet zien gebeuren, kunnen een Blocker Toolkit installeren, zo meldt GHacks. Hoewel de tool is ontworpen voor organisaties, kunnen admins van Home-systemen er volgens de website ook mee aan de slag.

De Blocker Toolkit voorkomt dat het nieuwe Edge automatisch via Windows Update wordt geïnstalleerd, maar laat wel nog steeds toe om de browser manueel te downloaden en installeren.

Organisaties die werken met een updatebeheeroplossing zoals Windows Server Update Services (WSUS) of System Center Configuration Manager (SCCM), hoeven de toolkit niet te installeren. Zij kunnen de uitrol van de browser zelf beheren via deze oplossingen.