2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft vandaag een publieke bèta van haar Safari-browser vrijgegeven. De browser is inmiddels al bij versie 4 aanbeland en in de nieuwe versie introduceert Apple naast een nieuwe JavaScript-engine wederom een aantal nieuwe functies.

Apple introduceert in Safari 4 allereerst een nieuwe engine voor de verwerking van JavaScript. De engine heeft de naam ‘Nitro’ meegekregen en zorgt volgens Apple voor meer dan vier keer snellere JavaScript-verwerking dan in Safari 3 mogelijk was. Ook is Safari in staat om de Acid-test, die tegenwoordig vaak als graadmeter voor browsers wordt gebruikt, met goed gevolg te doorlopen.

Naast een nieuwe JavaScript-engine introduceert Safari 4 ook een aantal nieuwe functies. De eerste in het rijtje heeft de naam ‘Top Sites’ meegekregen. De browser laat in deze weergave voorbeelden van websites die het meest bezocht worden zien in een weergave zoals we die kennen van CoverFlow uit Mac OS X Leopard. Deze weergave wordt ook weer gebruikt bij het weergeven van geschiedenis.


In Safari 4 heeft Apple ook de plaats van de tabs aangepast. Deze staan niet meer onder de titelbalk, zoals de meeste browsers dat hebben, maar maken deel uit van de titelbalk. Google doet het met Google Chrome bijvoorbeeld ook op deze manier. Hiermee kan ruimte bespaard worden die weer voor het weergeven van webpagina’s benut kan worden.


Ook biedt Safari 4 de mogelijkheid om de volledige browsergeschiedenis te doorzoeken. Ook hiervoor wordt de Cover Flow-weergave gebruikt, maar uniek is de mogelijkheid om daarin voorbeelden weer te geven van in het verleden bezochte websites. Safari slaat een thumbnail op van elke bezochte website en slaat tevens alle tekst op zodat het mogelijk is om ook in de inhoud van bezochte pagina’s te zoeken.

Tevens introduceert Apple in Safari 4 ook mogelijkheden voor ‘slim’ zoeken, wat zoveel betekent als suggesties weergeven wanneer iets opgezocht wordt. Dit principe passen tegenwoordig steeds meer browsers toe omdat je zo veel sneller iets gevonden hebt. Deze suggesties komen ook weer terug bij invulvelden, waar suggesties gegeven worden op basis van eerder bezochte websites, favorieten etc.

Ontwikkelaars worden met Safari 4 ook niet vergeten. De browser bevat namelijk ingebouwde tools om websites te debuggen, te tweaken en te optimaliseren. Hiermee kan de performance en de compatibiliteit van de browser bekeken worden. Tot slot is ook de Windows-versie van de browser onder handen genomen. De browser oogt nu meer in lijn met andere Windows-programma’s en gebruikt de standaard lettertype-rendering van Windows.

Safari 4 is voor Mac OS X en Windows gratis te downloaden. Tevens kunnen alle nieuwe (en tevens reeds bekende) functies van Safari 4 hier bekeken worden.