Apple Mac Pro te koop: acht Dacia Logans

Apples Mac Pro is eindelijk beschikbaar bij ons. De computer is configureerbaar van 6.499 euro tot 62.568 euro voor wie geld te veel heeft. In dat laatste geval zijn de wieltjes, te koop aan 120 euro per wiel, vermoedelijk een aantrekkelijke optie.

De Mac Pro is beschikbaar bij ons. Wie een workstation van Apple wil in desktopformaat, kan het ding nu configureren en bestellen via de website. De horizontale serverrack-versie is nog niet te koop. De instapconfiguratie van de Mac Pro kost 6.499 euro oftewel net niet genoeg voor een Dacia Logan (7.790 euro). Voor dat geld krijg je een redelijk standaard workstation met 3,5 GHz octacore Xeon-W, 32 GB aan DDR4-geheugen met ECC, een gedateerde AMD Radeon Pro 580X-gpu, een bescheiden 256 GB aan SSD-opslagruimte en een gewone behuizing.

Vanaf daar kan het configureren beginnen, tot een maximumprijs van 62.568 euro (vrij exact acht Dacia Logans, exclusief eventuele bulk-korting). De prijzen lopen namelijk snel op. Wil je bijvoorbeeld 4 TB aan SSD-opslagruimte, dan mag je 1.680 euro extra neertellen (zo’n 2,2 euro per gigabyte). In de toekomst komt er nog een 8 TB-optie bij. Een modernere Radeon Pro Vega II met 32 GB aan HBM2-geheugen drijft de prijs met 2.880 euro op.

Winterbanden

De meest opvallende aanslag op je budget komt van de wieltjes. Tijdens de aankondiging kwamen we te weten dat je de Mac Pro optioneel met vier wielen onderaan de case kan configureren, handig voor wie z’n workstation geregeld moet verplaatsen. De vier wieltjes kosten 480 euro in totaal, of 120 euro per wiel. Winterbanden voor onze Dacia Logan kosten 50,99 euro per stuk. Apple heeft een intern omerta-beleid naar markten die het niet belangrijk genoeg vindt en België valt daaronder. Als Belgische pers konden we vooralsnog niet achterhalen of Apple het wiel letterlijk opnieuw heeft uitgevonden, dan wel goud gebruikt voor de assen.

Wil je je Mac Pro voorzien van een officieel Apple-scherm? Dan kan je investeren in ’s werelds eerste 32 inch 6K retina-display. Ook Apples Pro Display XDR is immers beschikbaar: 5.499 euro of 6.499 euro met de nanotextuur. Je dient het scherm evenwel op je bureau te leggen of te balanceren op de verpakking. Alternatief is een centje extra uitgeven aan de niet meegeleverde Pro Stand, zodat je het scherm als een koning kan rechtzetten op je bureau. Die stand kost 1.099 euro in ons land. Wil je het display aan een vesa-arm bevestigen, betaal je slechts 219 euro extra. Alle prijzen zijn trouwens inclusief btw.

macOS-monopolie

De Mac Pro is de enige serieuze workstation die macOS draait. Heb je dat nodig, dan heb je maar één keuze en dat is betalen wat Apple vraagt. Is Windows 10 een optie? Wil je zoals veel professionals rekenkracht combineren met een grafische kaart van Nvidia en de bijhorende CUDA-capaciteiten? Dan heb je hier niets te zoeken. Puur op het vlak van prestaties bieden zowat alle alternatieven een betere prijs-kwaliteitsverhouding.