2min

Tags in dit artikel

,

Red Hat, het bedrijf achter Linux-distributie Red Hat Enterprise Linux (RHEL), heeft een nieuwe strategie voor 2009 bekendgemaakt rondom zijn virtualisatie-aanbod.

De nieuwe strategie is opgebouwd rondom de producten van Qumranet, het virtualisatie-bedrijf dat in september vorig jaar werd overgenomen door Red Hat. Onder andere het virtualisatie-raamwerk KVM (Kernel-based Virtual Machine) en SolidICE, een softwarepakket dat het mogelijk maakt om thin clients te verbinden met gevirtualiseerde desktops op een centrale server, komen naar voren in de nieuwe strategie van Red Hat.

Door de invoering van KVM als virtualisatie-raamwerk door Red Hat is het oude virtualisatie-raamwerk Xen, zoals gebruikt werd in de vijfde uitgave van RHEL, niet meer beschikbaar. Xen blijft ondersteund worden voor de volledige levensduur van RHEL 5. Klanten die over willen gaan naar het nieuwe KVM-raamwerk worden hierbij geholpen door Red Hat middels de beschikbaarheid van verschillende migratie-tools en -diensten van het bedrijf. RHEL wordt hiermee de eerste commerciële Linux-distributie die een virtualisatie-aanbod heeft dat gebruik maakt van KVM, wat in de hoofd-tree van de Linux-kernel is terug te vinden.

Naast het nieuwe virtualisatie-raamwerk komt Red Hat met de volgende nieuwe producten:

  • Red Hat Enterprise Virtualization Manager for Servers, een beheertool voor de virtualisatie van servers. Onder andere RHEL en virtuele machines op basis van de Red Hat Enterprise Virtualization Hypervisor worden ondersteund door deze software.
  • Red Hat Enterprise Virtualization Manager for Desktops, een beheertool voor de virtualisatie van desktops, gebaseerd op Qumranet’s SolidICE. De tool moet onder andere het beheer van Linux- en Windows-desktops in een gevirtualiseerde omgeving op zich nemen.
  • Red Hat Enterprise Virtualization Hypervisor, een nieuwe lichtgewicht virtualisatie-hypervisor.

Red Hat verwacht de nieuwe producten in volgorde uit te brengen beginnend in het midden van dit jaar.