Qualcomm wil Snapdragon 8c en 7c in Windowslaptops steken

Qualcomm introduceert de Snapdragon 8c en 7c. De twee chips moeten samen met de reeds bestaande Snapdragon 8cx een volledige line-up van Arm-chips voor Windowslaptops worden. Prestaties gaan van instaprekenkracht tot een stuk meer dan dat, al blijft de vraag of er OEM’s op de chips zitten te wachten.

Na de aankondiging van nieuwe Snapdragon-chips voor mobiele toestellen is het de beurt aan de laptopmarkt. Op zijn technologietop in Hawai pakt Qualcomm uit met de Snapdragon 7c en de Snapdragon 8c. Beide chips zijn net als de eerder gelanceerde Snapdragon 8cx gebouwd voor de integratie in Windowslaptops.

De Snapdragon 7c is voorlopig het instapmodel van Qualcomm’s pc-line-up. De SoC heeft een Kryo 468-processor aan boord, gecombineerd met een Adreno 618-gpu en een ingebouwde X15 4G-modem. Qualcomm claimt dat de chip 25 procent betere prestaties en een dubbel batterijleven biedt tegenover ‘vergelijkbare platformen’. Daarmee doelt de Arm-designer op instaplaptops, maar dat is een breed begrip. Het lijkt ons straf dat Qualcomm claimt dat deze processor een Core-chip van Intel kan verslaan. Vermoedelijk heeft het bedrijf instapmodellen met Atom- of Celeronprocessors in gedachten.

Midrange

Een trapje boven de 7c komt de Snapdragon 8c. Die chip is gebouwd rond de Kryo 490, een Adreno 675-gpu en een X24 LTE-modem. De SoC is compatibel met Qualcomm’s X55 5G-modem. De Snapdragon 8c biedt 30 procent meer pk’s dan de Snapdragon 850. Wat dat betekent in Intel- of AMD-termen, is onduidelijk. Deze processor moet Qualcomm’s midrange-chip zijn.

De line-up van Arm-laptopchips wordt afgewerkt met de Snapdragon 8cx, die al even op de markt is. De krachtigste chip van de drie moest dienen als demonstratiehardware waarrond OEM’s hun eerste Windows-Arm-laptops konden bouwen. In de praktijk is de omarming ervan teleurstellend. Er is nog geen enkele laptop op de markt met daarin een Snapdragon 8cx. De Surface Pro X van Microsoft is met een beetje goede wil de uitzondering, aangezien Microsofts SQ1-chip uiteindelijk een gemodificeerde versie van de 8cx is.

Prestatieprobleem

Dat brengt ons naadloos bij de beoogde prestaties. De Surface Pro X met de opgevoerde Arm-chip werd internationaal heel matig ontvangen. De prestaties van het toestel zijn niet in verhouding met de prijs, klinkt het. De fout ligt niet helemaal bij Arm. Microsoft maakte zijn OS compatibel met de Arm-architectuur en biedt een emulator voor 32 bit x86-toepassingen maar in de praktijk moet een app gecompileerd worden voor Arm om echt vlot te werken. Met de emulator tussen de code en de hardware treedt er een prestatieverlies op.

Voor de eindgebruiker is het irrelevant hoe goed Qualcomm’s chips presteren in een vacuüm. De ervaren prestatie in het wild is wat telt. Aangezien die momenteel nog niet subliem is met de Microsoft SQ1 en bij uitstek de Snapdragon 8cx, vragen we ons af wie de moed heeft een toestel met een Snapdragon 7c te bouwen, laar staan te kopen.