Microsoft maakt  Windows 7 Extended Security Update-programma beschikbaar voor kmo’s

Na enterprises kunnen nu ook kmo’s intekenen op het Extended Security Update (ESU)-programma van Microsoft. Wie daarop intekent, blijft tegen betaling nog maximaal drie jaar beveiligingsupdates ontvangen nadat Microsoft de ondersteuning op 14 januari officieel stopzet.

Op 14 januari rollen de laatste updates van Microsoft voor Windows 7 binnen. Gebruikers van een Home-licentie zijn tegen dan best overgestapt naar Windows 10. Dat kan gelukkig nog steeds gratis. Bedrijven die moeilijk afscheid kunnen nemen van Windows 7, hebben enkele opties. De meest voor de hand liggende is om in te tekenen op het Extended Security Update-programma van Microsoft. Daarmee krijg je tot maximaal drie jaar na het officiële einde van de ondersteuning toch nog updates.

Prijskaartje

Enterprises konden al in april instappen en Microsoft stelt het programma nu ook open voor kmo’s met systemen met een professionele Windows 7-licentie. De prijsstrategie verschilt iets van het enterprise-model. Kmo’s betalen niet per gebruiker maar per systeem. Het prijskaartje bedraagt 50, 100 en 200 dollar voor respectievelijk het eerste, tweede en derde jaar. Na drie jaar is er geen geld ter wereld waarmee je nog updates kan krijgen: upgraden is dan echt een must.

Voor bescheiden bedrijven is de kost van ESU best behapbaar. Zeker het eerste jaar is het prijskaartje bescheiden voor wie nog even tijd nodig heeft voor een upgrade naar Windows 10. Dat kan bijvoorbeeld omdat een organisatie nog even tijd wil overbruggen tot aan een geplande vernieuwing van het laptoppark, waardoor een upgrade een maat voor niets zou zijn.

Gratis ESU

Microsoft-klanten met een E5-licentie krijgen het eerste jaar ESU gratis als onderdeel van hun licentie. Andere enterprise-klanten betalen hetzelfde als de kmo’s, maar dan per gebruiker in de plaats van per toestel. Intekenen op de gratis ESU-promotie kan tot het verstrijken van de ondersteuningsdeadline op 14 januari.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat het essentieel is om iets te doen: ofwel betaal je voor ESU, ofwel stap je over naar Windows 10 of een ander modern OS, ofwel haal je je Windows 7-systeem van het netwerk. Een computer met Windows 7 vanaf begin volgend jaar verbonden laten met het internet is een onverantwoord risico.