Intel werd door Qualcomm weggejaagd uit mobiele modemmarkt

Intel heeft uitgehaald naar Qualcomm in het kader van een rechtszaak tussen de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en de mobiele chipfabrikant. De FTC beschuldigt Qualcomm ervan concurrentieverstorend te werk te gaan bij het afsluiten van zijn chipdeals.

Volgens Intel hebben de praktijken van Qualcomm er rechtstreeks toe geleid dat het bedrijf uit de mobiele modemmarkt is gestapt. In juli van dit jaar verkocht Intel zijn mobiele modemdivisie aan Apple voor 1 miljard dollar, omdat het niet langer een toekomst voor zichzelf zag in dit segment.

De verkoop kwam er kort nadat Apple een deal had gesloten met Qualcomm om de chips van die laatste te gebruiken in toekomstige apparaten. Apple deed tot dat moment voornamelijk beroep op modems van Intel, en die zag nu plots zijn belangrijkste afnemer vertrekken.

Het is evenwel geen geheim dat Apple zijn afhankelijkheid van externe leveranciers in recente jaren steeds meer probeert af te bouwen. Apple zit op een zak cash geld van meer dan 225 miljard dollar, wat de overname van Intels mobiele modemdivisie voor 1 miljard dollar een koopje maakt.

Miljardenverlies

Intel zegt nu dat het meerdere miljarden heeft verloren met die verkoop, als je rekening houdt met hoeveel team blauw zelf geïnvesteerd heeft om de divisie op te bouwen. Het diende daarom een verklaring in bij het Amerikaanse Hof van Beroep om de zaak van de FTC tegen Qualcomm te ondersteunen.

“Intel heeft bijna tien jaar gevochten om een winstgevende modemdivisie uit te bouwen. We hebben miljarden geïnvesteerd, duizenden aangenomen, twee bedrijven overgenomen en innovatieve producten van wereldklasse gebouwd, die uiteindelijk hun weg hebben gevonden naar de toonaangevende iPhones van Apple, waaronder de meest recent uitgebrachte iPone 11. Maar toen alles gezegd en gedaan was, kon Intel de kunstmatige en onoverkomelijke belemmeringen voor eerlijke concurrentie, gecreëerd door Qualcomm, niet overkomen en werd het dit jaar gedwongen om de markt te verlaten”, schrijft Steven Rodgers, raadsman van Intel, in een blogpost.

Het is een mooi betoog van Rodgers, maar we moeten wel benadrukken dat Intel zeker niet heiliger is dan Qualcomm op dat vlak. Ook team blauw werd in het verleden al meermaals onderzocht en bestraft wegens misbruik van zijn dominante positie op de markt voor processors, waardoor Intel lang alleenheerser was en met name AMD amper een vuist kon maken tegen de blauwe reus.

Beroep

De FTC behaalde in mei een overwinning tegenover Qualcomm, nadat een Amerikaanse rechter besloot dat de chipfabrikant inderdaad zijn machtspositie misbruikte om oneerlijke licentieafspraken af te dwingen en zo de markt te verstoren. Qualcomm werd onder meer verboden om klanten nog langer dure patentlicenties op te dwingen als onderdeel van zijn chipdeals, maar de fabrikant ging tegen de uitspraak in beroep, wat ons op vandaag brengt. De rechtszaak komt in januari voor het Hof van Beroep.