2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google maakte afgelopen vrijdag bekend dat de Macversie van haar eigen browser Chrome binnen zes maanden beschikbaar zal zijn. Ook de Linuxversie van de browser moet in de eerste helft van 2009 vrijgegeven worden.

Google maakte bij de lancering van de browser in september afgelopen jaar al bekend dat er een Mac- en Linuxversie zouden komen, maar tot nog toe was het niet duidelijk wanneer. Uit een onderzoek van CNET News bleek afgelopen november al dat een Mac-versie van de browser de tweede belangrijkste reden voor mensen is om van hun huidige browser naar Chrome te switchen.

Google introduceerde haar browser in september afgelopen jaar en na een groot aantal bètaversies belandde de browser in december aan bij versie 1.0. Ook versie 2.0 zit alweer in de pijplijn bij Google, want afgelopen woensdag stelde de zoekgigant haar eerste bèta van de 2.0 versie beschikbaar. Versie 2.0 bevat veel nieuwe functies zoals een nieuwe WebKit-engine, ondersteuning voor scripts en veilig browsen.

Op dit moment hebben de ontwikkelaars reeds een eenvoudige testshell van de Mac-versie van de browser gereed. Deze kan de meeste webpagina’s weergeven, maar ontbeert het ten opzichte van de Windowsversie nog op het gebied van functionaliteit. Die komt er uiteindelijk wel, maar volgens Google heeft op dit moment stabiliteit en de basis de hoogste prioriteit.

Google beloofde bij de lancering van haar browser ook dat er ondersteuning voor extensies zou komen. In de eerste bèta van versie 2.0 is er als opstapje al ondersteuning voor GreaseMonkey-scripts toegevoegd, maar daar blijft het volgens Google niet bij. In de toekomst zal het ook mogelijk worden om eigen toolbars en dergelijke te gaan draaien in de browseromgeving.

Om het voor verschillende gebruikersgroepen eenvoudiger te maken om Chrome-releases te volgen, zijn er 3 kanalen waarbinnen Chrome-releases plaatsvinden. De eerste is de stable voor stabiele versies van de browser, de tweede is beta voor bètaversies en tot slot is er nog developers voor ontwikkelaars.