Microsoft laat webversie Outlook zich meer als desktop-app gedragen

Microsoft werkt aan een Progressive Web App (PWA) van de webversie van Outlook voor zakelijke gebruikers. Daardoor gedraagt die zich meer als een desktop-app, buiten de browser.

Het nieuws werd naar buiten gebracht door Thurrott.com, na een tip van een lezer, die een installatieknop voor de PWA-versie aantrof in de Chromium-gebaseerde Brave-browser. Ook in de Canary-versie van Microsofts nieuwe op Chromium gebaseerde Edge-browser is de optie reeds aangetroffen. Techzine kan bevestigen dat in de recentste stabiele versie van Chrome de installatieknop eveneens zichtbaar is.

Progressive Web Apps zijn in essentie websites, die zich meer als native desktop-apps gedragen. Ze draaien in hun eigen venster en bieden in veel gevallen zelfs offline functionaliteit, maar zijn nog steeds gebaseerd op webtechnologieën. Dat laatste heeft als voordeel dat PWA’s platformonafhankelijk zijn.

Naast de webversie van Outlook krijgt ook de consumentenversie Outlook.com een PWA-behandeling.

Meer integratie in Windows 10

Google is de voortrekker van PWA’s, maar een jaar geleden sprong ook Microsoft mee op de kar. Sindsdien is het wat van zijn momentum verloren, maar daar lijkt nu weer verandering in te komen. Microsoft wil PWA-ondersteuning deel laten uitmaken van zijn algemene Windows 10- en Edge-verhaal.

Zo zal de nieuwe versie van Microsoft Edge meer naadloos integreren met PWA’s op Windows 10, klinkt het bij monde van een Microsoft-werknemer, als reactie op een vraag op het Tech Community-forum over een nieuwe ‘Web Apps Identity Proxy’-flag in de Canary-versie van Chromium Edge.

“Hierdoor kunnen PWA’s in de komende Windows-release (build 19022 en later) er meer uitzien als een native app”, antwoordt de medewerker. Hij geeft het voorbeeld van notificaties die de naam van de webapp tonen in plaats van Microsoft Edge. Bovendien wordt de PWA ook in Taakbeheer onder zijn eigen naam weergegeven en kan hij gemakkelijker worden verwijderd.