Asus lanceert nieuwe grafische workstations met extra scherm

Asus introduceert met de ProArt StudioBook Pro X en Pro 17 twee workstations op maat van grafisch werk of 3D-design. De toestellen zijn gebouwd rond nieuwe Quadro-gpu’s van Nvidia.

De ProArt StudioBook Pro X en Pro 17 zijn twee nieuwe workstations uit de stal van Asus. De toestellen werden ontwikkeld met grafische designers, animatoren, architecten en andere 3D-specialisten in het achterhoofd. De ProArt StudioBook Pro X is het stokpaardje van de nieuwe reeks. Het toestel moet zich onderscheiden van de concurrentie door de aanwezigheid van een tweede scherm.

Dat tweede scherm vervangt een klassiek touchpad. Het is voorzien van wat Asus een smartphone-achtige interface noemt. Gebruikers kunnen via het display eenvoudige taken uitvoeren of efficiënter multitasken. Verder doet het schermpje natuurlijk dienst als gewone touchpad. Asus noemt de achterliggende technologie ScreenPad 2.0.

Binnenwerk

De binnenkant van het toestel kan je configureren met Intel Core i7-9750H-processor of een variatie van de Xeon E-2276M-chip voor wie ECC-geheugen essentieel is. Beide chips hebben zes rekenkernen en multithreading aan boord. De Core i7 heeft een kloksnelheid tot 4,5 GHz, de Xeon piekt op 2,7 GHz Langs de grafische kant heb je de keuze uit een professionele Nvidia Quadro RTX 3000 of 5000. De hardware is voorzien van ISV-certificatie zodat je weet dat je kritieke software vlot draait en je kan rekenen op de juiste ondersteuning van de softwarebouwers in kwestie.

De StudioBook Pro 17 is een light-versie van de X. Ook hier heb je de keuze tussen Core i7 en Xeon, maar dit toestel is uitsluitend in een configuratie met 32 GB DDR4-RAM beschikbaar terwijl je de Pro X met 64 GB kan uitrusten. Verder ontbreekt het tweede scherm al kan je het touchpad van de Pro 17 wel omtoveren tot een numeriek klavier. De laptop is enkel met de Quadro RTX 3000 beschikbaar langs de grafische kant. Beide toestellen hebben wel een 17 inch-scherm aan boord met 16:10 beelschermverhouding en validatie door Pantone. Het scherm telt 1.920 x 1.200 pixels en is niet verkrijgbaar in 4K-resolutie.

Prijs en beschikbaarheid

Beide laptops zijn per direct beschikbaar. De StudioBook Pro 17 met Core i7 heeft een adviesprijs van 2.899 euro inclusief btw. De Pro X met Xeon E, 64 GB aan RAM en Quadro RTX 5000 is het duurste exemplaar van de nieuwe line-up met 5.999 euro.